kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Her evde tansiyon aleti olmalı'

Giriş Saati : 07.11.2008 15:58
Güncelleme : 07.11.2008 21:57
Yeni Haber
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, her evde mutlaka tansiyon aletinin bulundurulması gerektiğini hatırlatarak, yüksek tansiyonu kontrol etmek için sürekli tansiyon kontrolü gerektiğini açıkladı.

Felç, inme, kalp krizi ve ani ölüm gibi bir çok hastalığın nedeni yüksek tansiyon olduğunu ifade eden Dr. Dinççağ, "Yüksek tansiyonu tespit etmek için sürekli tansiyon kontrolü gerekmektedir. Bir hastaya yüksek tansiyon (hipertansiyon) diyebilmek için en az 15 dakika dinlendikten sonra, uygun bir tansiyon aleti ile stressiz bir ortamda ve tansiyon ölçmeyi bilen biri tarafından ölçülen tansiyon ile değerlendirmek gerekir.

Birden çok ölçümde yüksek tansiyon için karar verilmelidir. 130/80 mm Hg'nin üzerindeki tansiyon yüksek tansiyondur" dedi. Özellikle evde ölçülen tansiyon ölçümleri daha değerli olduğunu belirten Dr. M. Emin Dinççağ, "Onun için her evde tansiyon aleti olmalıdır. Evde ölçülen tansiyon ölçümlerinde beyaz gömlek hipertansiyonu denilen hastanede yüksek bulunan ancak evdeki ölçümleri normal çıkan hastalar ayırt edilebilir.

Tansiyon ölçümleri sıklıkla yapılmalıdır. Arada bulunan hastalar için gün boyu tansiyon ölçümleri yapılarak yüksek tansiyon olup olmadığı tespit edilmelidir. Zaman zaman yüksek tansiyon tespit edilen hastalarda kalp-damar hastalığı riski yüksektir. Özellikle erkek, 40 yaş üzeri, sigara içen, şişman kişilerin tansiyonu sıklıkla izlenmelidir. Tansiyonu yüksek olanların ailede tansiyon yüksekliği tespit edilenlerin, az tuzlu beslenmesi, egzersiz yapması, sebze ağırlıklı beslenmesi yüksek tansiyon için koruyucudur" diye konuştu.

(İHA)