kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Genelkurmay'dan bedelli açıklaması

Giriş Saati : 07.11.2008 11:31
Güncelleme : 07.11.2008 17:41
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bedelli askerlikle ilgili herhangi bir çalışma bulunmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, ilk resmi yurt dışı ziyaretini, dost ve kardeş Azerbaycan'a yapmakta olduğunu belirterek, Orgeneral Başbuğ'un bu ziyaret esnasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de görüştüğünü kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Terörle Mücadele Yüksek Kurulu üyesi 4 bakana 4 Kasım 2008 tarihinde Dağ, Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, Eğirdir'de verilen brifingde eğitim faaliyetlerinin de yerinde görüldüğünü belirten Tuğgeneral Gürak, brifingin öğleden önceki bölümüyle ilgili şunları kaydetti:

''- Operasyon hazırlığı yapan bir kol tanıtılmış ve üzerinde taşıdığı silah, teçhizat ve malzeme görülmüş,

- Mayın ve el yapımı patlayıcı dershanesinde, bölgede karşılaşılan mayın ve el yapımı patlayıcılar tanıtılmış,

- Gözetleme ve dinleme eğitim parkurunda verilen eğitim uygulamalı olarak gösterilmiş,

- Geçici üs bölgesindeki tertiplenme gösterilmiş,

- Sızma parkurunda geçiş eğitimi hakiki mermi kullanmak suretiyle fiilen icra edilmiş,

- Kolun temas araması yapması, bu sırada temasa girmesini müteakip uygulanan yöntemler ile tesadüf temasında hareket tarzları gösterilmiştir.''

Tuğgeneral Gürak, brifingin öğleden sonraki bölümde ise; helikopterlerle Karaburun bölgesine intikal edilerek Komando Özel Engel Parkurundaki çalışmaların görüldüğünü, bu eğitimlerin amacının; kursiyerlerin öz güvenini kazandırma, fiziki güçlerini artırma ve savaşçı ruhlarının yükseltilmesine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.

Tuğgeneral Gürak, helikopterlerle Ovacık bölgesine intikal edilerek yaya kolun pusu ve pusuya karşı koyma hareket tarzlarının görüldüğünü de anlattı.

TERÖRLE MÜCADELE

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bölücü terör örgütü ile mücadelesinin artan bir kararlılıkla devam ettiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, TSK'nın bölücü terör örgütüne yönelik olarak icra ettiği faaliyetler kapsamında 31 Ekim 2008 tarihinden bugüne kadar toplam 26 iç güvenlik olayı meydana geldiğini belirtti.

Toplam 11 patlayıcı madde olayından 8'nin (yüzde 72'si) güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, dönem içinde toplam 11 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiğini, bunlardan 7'sinin yakalandığını kaydetti.

Dönem içinde, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Karlı köyünde bir vatandaşa ait evde 1 Kasım 2008 tarihinde yapılan aramada ve Hatay'ın Hassa ilçesi kırsal kesiminde teröristlere ait patlayıcı madde ve pek çok malzeme ele geçirildiğine dikkati çeken Tuğgeneral Gürak, ''Ele geçirilen bu patlayıcıların tamamının, bölücü terör örgütü tarafından, yerleşim yerlerinde ve sivil vatandaşlarımıza karşı kullanılmasının planlandığı öğrenilmiştir. Bu eylemlerin gerçekleşmesi durumunda, vatandaşlarımızın ne şekilde etkilenebileceği konusunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz'' diye konuştu.

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ

Türk Silahlı Kuvvetlerince 31 Ekim-7 Kasım 2008 tarihleri arasında yapılan arama kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, bu dönemde toplam 3 adet arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 1 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

PLANLI FAALİYETLER


Geçen hafta icra edilen planlı faaliyetlerden Falcon Air Meet-2008 Tatbikatı'nın 18 Ekim - 5 Kasım 2008 tarihleri arasında, 5'inci Ana Jet Üs (Merzifon) 151'inci Filo Komutanlığından 5 adet F-16 uçağının ve 54 personelin katılımı ile Azraq/Ürdün'de icra edildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, tatbikata katılan ABD, Ürdün ve Türkiye arasında yapılan yarışmalarda; Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının, hava yer atışı (eğitim ve hakiki mühimmat) ve yakın kolda geçiş dalları ile genel kategoride birinci olduğunu kaydetti.

SORULAR

Tuğgeneral Gürak, toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin ''Eğirdir'de Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerine verilen brifing esnasında 'Ergenekon Davası' ile ilgili esprili bir diyalog geçtiğine dair haberlerin basına yansıdığını'' belirtmesi, bu konuşmanın detaylarını sorması üzerine, Tuğgeneral Gürak, ''Orada gerçekten çok önemli bir faaliyet icra edildi. Daha sonra Sayın Başbakanımız ve katılan bakanlar da değerlendirmelerini yaptılar. Bu kadar önemli bir faaliyette üzerinde durulacak bir konu değildir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin AB İlerleme Raporu'nda TSK aleyhine bazı ifadeler bulunduğunu ifade etmesi, bu konuda TSK'nın görüşlerini sorması üzerine Tuğgeneral Gürak, raporun 5 Kasımda açıklandığını ve konunun tüm yönleriyle devletin ilgili tüm kuruluşları gibi Genelkurmay Başkanlığı tarafından da incelendiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, ''Genelkurmay Başkanlığı olarak görüşlerimiz ilgili mercilere aktarılmaktadır'' dedi.
Geçtiğimiz günlerde bir operasyon esnasında düşen UH-60 helikopterinin tekrar kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki bir soru üzerine Tuğgeneral Gürak, bu tip helikopter kazalarının ardından helikopterin alındığını ve TSK'nın 5. Bakım Merkezinde yapılan incelemenin ardından helikopterin kurtarılabildiği ölçüde kurtarıldığını söyledi.

İmralı Cezaevi'nin güvenliğinin ''TSK personeli tarafından mı? Adalet Bakanlığı personeli tarafından mı sağlandığı?'' sorusuna Tuğgeneral Gürak, ''İmralı Cezaevi'nin dış emniyetinin tüm cezaevlerinde olduğu gibi Jandarma tarafından, iç emniyetinin tüm cezaevlerinde olduğu gibi Adalet Bakanlığı tarafından sağlandığını'' kaydetti.

Bedelli askerlikle ilgili bir çalışma olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Tuğgeneral Gürak, ''Böyle bir çalışma şu anda yok'' yanıtını verdi.

AA