kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
ÖMER TAŞPINAR

Obama ve yeni ABD yönetimi

WASHINGTON

Seçimler bitti ve Obama açık ara farkla kazandı. Ama şimdi Washington'da yeni bir yarış başlıyor. Evet, Obama kampanyası için çalışan danışmanlar ordusu için belki de asıl mücadele şimdi başlıyor. Yeni yönetimde kim hangi göreve gelecek? Washington'da son iki gündür hep bu konuşuluyor.
Şurası kesin: son kararı hep Obama verecek. O nedenle Obama ile beraber iki yıldır kampanya yapan ve onu en başından beri destekleyen ekip daha avantajlı. Öte yandan bir de Hillary Clinton'ı desteklemiş Demokratlar var. Onların içinde de Bill Cinton yönetiminde 1992-2000 yıllarında 8 yıl boyunca önemli görevlerde yer almış isimler var.

Clinton faktörü
Bu nedenle belki de en temel sorulardan biri Obama'nın Hillary Clinton'ı desteklemiş olan bazı ağır toplara kendi kabinesinde yer verip vermeyeceği. Peki kim bu ağır toplar?
Mesela Richard Holbrooke . ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Temsilcisi ve Dışışleri Bakan Yardımcısı. Türkiye'yi çok yakından tanıyan etkili bir isim. Eğer Hillary kazansaydı Holbrooke büyük ihtimalle Dışişleri Bakanı olacaktı. Keza Madeleine Albright ve Strobe Talbott da Clinton döneminde Dışişleri'nde bir ve iki numaralı isimlerdi. Her ikisi de Hillary Clinton'ı destekledi. Bakalım Obama yönetiminde yeni bir görev üstlenecekler mi?

Asıl yarış şimdi başlıyor
Bir de tabii kesinlikle önemli görevlere gelecek ve iki yıldır Obama ile çalışan danışmanlar var. Bunların en tanınmışları eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Anthony Lake, eski Bakan yardımcısı Susan Rice, eski Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı James Steinberg. Bunlara tabii ki bir de Deniss Ross gibi Clinton döneminde Ortadoğu Barış sürecini yürütmüş Deniss Ross gibi isimleri de eklemek gerekiyor. Ekonomi alanında ise Bill Clinton döneminde Hazine'den sorumlu Robert Rubin'in en önemli göreve gelmesi muhtemel.
Savunma bakanlığı, yani Pentagon'da Obama'nın şu anda görevli olan ve başarılı bulunan Robert Gates'i görevde tutma ihtimali çok yüksek. Bütün bunların dışında Türkiye açısından tabii ki en önemli konu Obama yönetiminde kimin Avrupa konusunda en etkili isim olacağı. Her ne kadar hiçbir şey kesin olmasa da Türk kamuoyu kanımca kendini Philip Gordon ismine hazırlamalı. Evet Obama'nın danışmanlar ordusu arasında asıl yarış şimdi başlıyor.