kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Özcan Alper'in yönettiği Sonbahar Gezici Festival kapsamında seyirciyle buluşacak.

Gezici'yi Kars kaptı

OLKAN ÖZYURT SABAH
07.11.2008
13 yıldır Ankara'dan start alan film festivali Gezici Festival, bu yıl başkenti pas geçip Kars'ta başlıyor. Festivalde yılın nitelikli Türk filmleri Üç Maymun, Sonbahar, Tatil Kitabı, Süt, Nokta, Sonbahar'la birlikte 155 film gösterilecek..
13 yıldır Ankara'dan başlayarak Türkiye'nin ve çevre ülkelerin şehirlerine film götüren Gezici Festival tarihinde ilk defa Başken'ti pas geçiyor ve bugün Kars'ta başlıyor. Nitelikli programı, sinema sevgisini aşılama çabası, gittiği kentlerde festival coşkusuyla sinema algısını değiştirmesiyle son 15 yılın en farklı, başarılı film festivali olmayı başaran Gezici Festival'in başkentte başlamaması ise aslında 'kültür erezyonunun' bir sonucu. Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeterli olmayan desteği, gerekse Ankara'daki yerel yönetimlerle özel sektörün festivali desteklememesi sonucu Ankara Sinema Derneği de festivali Başkent yerine, belediye olarak her türlü desteği veren Kars'ta başlatma kararı almış. Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu yıllarca her türlü zorluğa rağmen festivali büyük bir coşkuyla düzenlediklerini fakat artık başkentteki ilgisizlik nedeniyle Ankara'yı üzülerek pas geçtiklerini söylüyor ve "Kimseye kırgın değiliz. Sonuçta bizimki göçebe bir festival, göçerlerin de sahip çıkanı olmaz. Ankara'yı kaybederken Kars'ı kazanıyoruz, ilk kez de Artvin'e gideceğiz. Belki de küçük kentlerde kentlilik bilinci ile kültüre ve sanata yaklaşım büyük kentlere nazaran daha belirgin. Böyle giderse Kars'taki kültürel etkinlikler Ankara'yı da geçebilir, daha bir ay önce Kars'ta Kafkas Kültürleri Festivali vardı, 900 konuk ağırladılar. Ankaralıları da Kars'a bekleriz," diyor. Bu yıl Bakanlık'tan 150 bin YTL destek aldıklarını ama bunun yeterli olmadığını belirten Boyacıoğlu "Bu ülkede artık kültür denince şarkı türkü konserleri algılanıyor. Hatta yerel yönetimler 'Festival' adı altında bir dizi konser düzenliyor ve de bununla övünüyorlar. Kültürel erozyon işte böyle bir şey ve Başkent'te de bu erozyonu ne yazık ki üzülerek görüyor yaşıyoruz" diyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurahman Çelik, Gezici Festival'e geçen yıl 100 bin YTL bu yıl ise 150 bin YTL destek verdiklerini söyleyip "Festivalin Ankara'da başlamamasının parasal boyutu olduğunu düşünmüyorum," diyor. Çelik'e Bakanlığın Altın Portakal'a 3 milyon YTL destek verdiği hatırlattığımız zaman Çelik "Orada üç ayrı etkinlik yapılıyor, çok sayıda davetli geliyor. Uluslararası bir marka yaratılmaya çalışılıyor. Orası gözde bir festival" diyerek bakanlığın festivalleri desteklerken nasıl bir değerlendirme yaptığını da gözler önüne seriyor!

GİTMEK KARS'TA
Bugün Kars'ta Pandora'nın Kutusu filminin gösterimiyle başlayacak festivalde 155 yapım seyirciyle buluşacak. Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması'nın da düzenleneceği festivalde Türkiye'nin önemli oyuncu ve yönetmenlerinin katılacağı söyleşiler ve atölye çalışmaları da düzenlenecek. Halil Ergün, Tuncel Kurtiz, Reha Erdem, Tarık Akan'ın yer alacağı bu söyleşilere sürpriz isimler de katılacak. 'Sınır ötesi sansür'e uğrayan Gitmek filmi de Üç Maymun, Süt, Sonbahar, Nokta, Tatil Kitabı'yla birlikte Kars'ta gösterilecek yapımlardan. Tabii her daim çocukları baştacı eden festival bu yıl da onların karşısına Letonya ve Estonya'dan çocuk filmleri seçkisiyle çıkacak.