kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Obama'nın zaferi, Türk kökenli birinin Avusturya'ya Başbakan olması kadar şaşırtıcı"

Giriş Saati : 05.11.2008 11:15
Güncelleme : 05.11.2008 21:56
Yeni Haber
ABD başkanlık seçiminde siyahi aday Barack Obama'nın ezici bir çoğunlukla başkan seçilmesi Avusturya'da da büyük yankı yarattı.

Avusturya devlet televizyonu (ORF) başkanlık seçimi nedeniyle normal yayın akışını değiştirerek gece yarısından itibaren sürekli seçim haberleri verdi.

Barack Obama'nın ezici bir çoğunlukla seçimi kazanmasını ORF'e değerlendiren tarihçi Günther Bischof, "Obama'nın başkan seçilmesi Türk kökenli birinin günün birinde Avusturya'ya başbakan olması gibi bir şey" dedi.

Gerek Amerikalıların gerekse diğer ulusların Obama'nın kesinlikle kazanacağını tahayyül bile edemediklerini ifade eden Bischof, "Kimsenin gerçekten inanmadığı bir olay gerçekleşti ve Obama başkan seçildi. Bu olay, Türk kökenli veya ailesinin bir bölümü Türk bir bölümü Avusturyalı olan birinin kuşaklar sonrası Avusturya'da başbakan seçilmesi kadar ilginç ve şaşırtıcı bir şey" diye konuştu.

Avusturyalı tarihçi Prof.Günther Bischof, bir soru üzerine, "Tıpkı Obama seçiminde olduğu gibi Avusturyalıların da kuşaklar sonrası Türk kökenli birinin ülkede başbakan seçilebileceğine ihtimal veremediğini" kaydetti.

AVUSTURYALI SİYASİLER OBAMA'NIN SEÇİLMESİNDEN MEMNUN

Barack Obama'yı seçimi kazandığı için kutladığını belirten Avusturya başbakanı Alfred Gusenbauer "Obama'nın seçilmesiyle ABD'de ilk kez sosyal açıdan yardıma muhtaç veya toplumdan dışlanmış insanların sorunlarına eğilecek bir başkanın göreve geldiğini" söyledi.

Gusenbauer, Obama'nın seçim kampanyası sırasında vaad ettiği "değişimin" seçmenleri ikna ettiğinin görüldüğünü ifade eden Gusenbauer, "Obama ile birlikte özellikle küresel krizin yaşandığı bir dönemde ABD ile AB arasında daha güçlü bir işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu" kaydetti.

İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ)lideri ve yeni kurulacak hükümetin olası başbakanı Werner Faymann da yaptığı açıklamada, Barack Obama'nın seçilmesinden "olağanüstü memnun olduğunu" belirterek, "Obama'nın seçilmesinin şeffaflık ve politik değişim için güçlü bir sinyal olduğunu" söyledi.