kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Medvedev'den ABD'ye sert eleştiri

Giriş Saati : 05.11.2008 13:48
Güncelleme : 05.11.2008 21:56
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Federal Konsey'de gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında Kafkaslarda geri adım atmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Medvedev, Gürcistan savaşının ABD'nin saldırgan politikaları sonucu çıktığını, küresel mali krizin de yine Washington'ın çıkarcı ekonomik politikalarından kaynaklandığını savundu.

Gürcistan savaşı ve mali krizden Washington'ı sorumlu tutan Rusya lideri, "Güney Osetya'ya yönelik barbarca saldırı ve küresel mali kriz. Ikisi birbirinden çok farklı konular, ancak aynı kaynaktan besleniyor. Güney Osetya'ya yönelik yerel saldırı bölgenin sınırlarını aşan bir gerginliği provoke etti. Tüm avrupayı hatta tüm dünyayı etkiledi. Bu uluslararası güvenlik sisteminin yetersizliğini ortaya koyan ve prtikte dünya düzenini istikrarsızlaştıran bir olgu oldu. Aynı şekilde ABD'de ortaya çıkan finans krizi sınırları aşarak tüm dünyayı etkisi altına aldı" dedi.

Medvedev, sorumlu tüm ülkelerin 2008'de yaşanan olaylardan ders almasını, siyasi ve ekonomik sistemde radikal değişikliklere gidilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya'nın 26 Ağustos'ta ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıdığını kaydeden Medvedev, "Gürcü ordularının Şinvali operasyonunda 1500 masum sivil öldü. Rusya kendi vatandaşlarının haklarını korumak ve Gürcistan'ı barışa zorlamak için bölgeye girdi. Biz Kafkaslar'da gelinen noktadan geri adım atmayız" dedi.

Küresel mali krizin üstesinden gelinebileceğine işaret eden Medvedev, "Mali krizle mücadele somut ve pratik adımlar gerektiriyor. Hükümet kendi vatandaşlarını korumak için her türlü adımı atmaya hazır. Tüm sosyal güvenceler garanti altında. Rusya krizden daha güçlü bir ülke olarak çıkacak" diye konuştu.

Rusya'nın küresel mali krizden çıkış konusunda ABD, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade eden Medvedev, Ülkemiz ahlaki ve manevi açıdan zengin. Gurur duyacağımız ve sevgi besleyeceğimiz değerlerimiz var. Kendisi için ayağa kalktığımız ve savunduğumuz hedefler. Bunun için Kafkaslar da geri adım atmayı düşünmeyizşeklinde konuştu.

"DEVLET SİSTEMİ RÜŞVET ÜRETİYOR"

İnsanların siyasi özgürlük ve özel yaşamlarının dokunulmaz olduğunu ifade eden Medvedev, şunu bilmesini istiyorum ki; hedeflerimiz değişmedi. Ekonomik ve siyasi alanda yaşanan tirbulanslar demokratik kurumların lağv edilmesi ve yerine devleştirme politikalarının kurulması için zemin oluşturamaz.uyarısı yaptı.

Rusya'nın bürokratik yapısını sert bir dille eleştiren Medvedev, "Devlet burada büyük girişimci olarak duruyor. Devlet en çok üreten, en çok yayınlayan, mahkemeler kendi yanında, siyasi partiler uyumlu, halkta buna ayak uydurmuş durumda. Ancak şu bilinmeli ki bu sistem tamamı ile verimsiz. Bu sistem tek bir şey üretiyor. O da rüşvet. Bu da dönüyor tekrar kayırmacılık sistemini besliyor.ifadelerini kullandı.

Federal Konsey'de yapılan konuşma, Rusya devlet başkanının anayasal görevi. Başkan, yılda bir kez gerçekleşen konuşmasında temel iç ve dış gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunuyor. Başkanın konuşması kendisi tarafından hazırlanıyor. Federal Konsey'de yapılan oturuma parlamentonun alt kanadı Duma milletvekilleri ve siyasi parti başkanları da katılıyor. Hükümet üyeleri, tüm yüksek mahkeme başkanları ve dini grup liderleri katılıyor.

Federal Konsey'de ilk konuşmayı 1994 yılında Boris Yeltsin yapmıştı. Bu gelenek daha sonra anayasal bir görev olarak belirlendi. Federal Konsey'de gerçekleşen 15. yıllık oturum Medvedev'in ilk ulusa sesleniş konuşması. Medvedev selefi Vladimir Putin'in kullandığı Büyük Kremlin Sarayı Mermer Salon yerine, St. Georgievski salonu'nu tercih etti.

CİHAN