kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama seçimden zaferle çıktı

BİLGE ESER
05.11.2008
Dünyanın gözünü diktiği ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Obama, rakibi McCain karşısında zafer kazandı. TSİ'ye göre 05.00'de Obama ihtiyacı olan 270 delegeden 200'ünü çıkararak Beyaz Saray'ı neredeyse garantiledi..
ABD'de 130 milyona yakın seçmen dün neredeyse iki yıldır süren seçimi bitirecek ve 2012 yılına kadar ülkelerini yönetecek başkanı seçmek üzere sandık başındaydı.. Son kamuoyu yoklamalarına göre ülkenin ilk siyahi başkan adayı olarak tarihe geçen Demokrat aday Barack Obama, bu kez adını "ilk siyahi başkan" olarak yazdırmaya çok yakın. Birkaç yıl öncesine kadar kimsenin adını bile duymadığı 47 yaşındaki genç ve karizmatik lider, bugün Washington'un en tecrübeli senatörlerinden Vietnam gazisi John McCain'i yenmeye çok yakın.

*ABD'NİN YENİ BAŞKANI OBAMA...

*OBAMA OYUNU KULLANDI

*ABD'DE BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDEN FOTOĞRAFLAR...

KONUŞULAN TEK KONU
Son gezilerinde, soğuk tavrını bırakarak kahkahalar atan Obama'nın, aynı mutluluğa sahip olup olmayacağı herkesin konuştuğu tek konu. Seçilmemesi halinde siyahilerin taşkınlık yapmasından endişe eden polis, bugün Chicago'da yapılması planlanan "seçim kutlamasında" güvenlik önlemlerini en yüksek seviyeye çıkardı. "Grand Park"ta yapılacak geceye 70 bin kişinin katılması beklenirken bileti olmayanlara "evden çıkmayın" uyarısı yapıldı. Aynı meydan, 40 yıl önceki Vietnam karşıtı gösterilere ev sahibi olmuş ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

ANKETLERDE SÜRPRİZ YOK
Başkan George W. Bush'un 2004 seçimlerinde açık arayla kazandığı Colorado, Florida, New Mexico ve Virginia gibi eyaletlerde Obama önde gidiyor. Eğer seçim günü, halk sandık başına gittiğinde anketleri yanıltmazsa, Obama başkan seçilmesi için gereken 270 "seçici oyu" elde etmiş olacak. Son anketlere göre, siyahi Senatör'ün elinde 252 oy bulunuyor. Açılan ilk sandık sonuçlarına göre Obama, seçici kurulun 200'ünü almış görünüyor. McCain ise adığı seçici kurul sayısı 124 olarak görünüyor. ABD seçim sistemine göre, 50 eyalet Temsilciler Meclisi'ndeki temsil durumlarına göre toplam 538 "seçici kurul"a sahip. Halk, oy verdiğinde bu kurulu belirliyor; kurul da başkan için oy kullanıyor. Örneğin, en fazla seçici oya 55 ile Demokratların kalesi Californiya sahip. İkinci sıradaysa, 31 oy ile Cumhuriyetçilerin en güçlü olduğu eyaletlerden Teksas yer alıyor.

SONUÇLAR OBAMA DİYOR
Oy kullanmanın sona erdiği 29 eyaletin 18'inde ilk belirlemelere göre ülkenin ilk siyahi başkan adayı Demokrat Barack Obama birinci olarak çıkmış görünüyor. Oylamanın tamamlanarak açılan sandıklardan alınan ilk sonuçlara göre Obama Ohio, New York, New Mexico, Rhode Island, Michigan, Minnesota, Wisconsin, Connecticut, Delaware Dıstrıct of Columbia, İllinois, Maine, Mmaryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, Pennsylvania ve Vermont'ta kazandı. 11 eyalette kazanan McCain'in ise seçimden ABD başkanı olarak çıkmasının mucize olacağı belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları