kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İŞKUR'da 'kaçak dadı' alarmı

Giriş Saati : 25.10.2008 17:10
Yeni Haber
Türkiye'de son dönemde kaçak olarak çalışan bebek bakıcılarının artması üzerine Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), ''kaçak dadı'' alarmına geçti.

İŞKUR, kayıtdışı istihdamın önüne geçmek için kaçak olarak çalışan dadıların peşine düştü. Bu arada ''çocuğum dil öğrensin'' bahanesiyle evlerinde yabancı uyruklu dadı çalıştıran ailelerede İŞKUR'dan kötü haber geldi. Yabancılar artık Türkiye'de dadılık yapamayacak.

İŞKUR kayıtdışı istihdam ve kaçak işçiyle mücadelede ilginç bir çalışma başlattı. Kurum, büyükşehirlerde bebek bakıcılığı, yaşlı ve hasta bakım hizmetlerini yapan kaçak işçilerin peşine düştü. Metropol illerde ev hizmetlerini yürüten yabancı ve kaçak işçiler tespit edilecek. Yabancı uyruklu 'dadı'ların yerine bebek bakıcılığını sertifikalı Türk işçiler yapacak. Eğitim programlarına yabancı uyruklular katılamayacağı için yerlerine sertifikalı Türk ev hanımları geçecek.

İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata, kayıtdışı istihdam ve kaçak işçiliğin Türkiye'nin önemli bir sorunu olduğunu söyledi. Özellikle hizmet sektöründe çok sayıda yabancı iş gücünün kaçak olarak ev hizmetlerinde çalıştırıldığını dile getiren Ata, bu sorunla mücadele amacıyla yeni proje başlattıklarını ifade etti. "Metropollerde bakıcı anne, yaşlı ve hasta bakıcılığı hizmetlerinin Türk iş gücü tarafından verilmesine yönelik çalışma başlattık." diyen Genel Müdür, ilk olarak İstanbul ve İzmir'de yabancı işçilerin yerine çalışacak Türk işçilerin eğitimden geçirileceğini aktardı.

Eğitim kurumlarıyla ve üniversitelerle iş birliği yaptıkları bilgisini veren Ata, "Türkiye'deki gençler eğiteme katılıp sertifika alacaklar. Bunları taleplere göre yerleştireceğiz. Amaç bu işlerde kaçak olarak yabancıların çalışmasını önlemek. Bu işlerde Türk işgücünün çalışmasını sağlamak." diye konuştu.

Bu hizmetlerde ne kadar yabancı çalıştığına ilişkin olarak Genel Müdür Ata, "Bakıcı anne, yaşlı ve hasta bakıcılığı ile ev hizmetlerinde metropol illerde çok büyük bir talep olduğunu biliyoruz." dedi.

(CİHAN)