kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek

"Fonlar Türkiye'den çıkacaksa çıkar izin vermek lazım"

25.10.2008
Devlet Bakanı Şimşek, kamu finansman dengelerinin sağlam olduğunu belirterek, "Çok uzun süre uluslararası piyasalardan borçlanmazsak bile kendi yağımızla bir süre kavrulabiliriz" dedi..
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, küresel mali krizde Türkiye'nin başka ülkelerle aynı kefeye konulmasının yanlış olduğunu belirterek, "Türkiye eski Türkiye değil" dedi. Şimşek, "Yenilenebilir Enerjide Fırsat ve Beklentiler" konulu konferansta, Türk bankacılık sektörünün krize sağlam temellerle yakalandığını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: "Eylül ayına kadar bile sermaye yeterlilik oranında, Avrupa ve dünyada yüzde 8 yakalanamazken, bizde yüzde 17-18 ler civarında. Bankaların aktiflerle ilgili problemi yok. Problemli kredilerin oranı net bazda yüzde 0,6 civarında."

"KENDİ YAĞIMIZLA KAVRULURUZ"
Dünyada finans sisteminde ciddi bir stres olduğunu kaydeden Şimşek, "Lira konusunda dışarı çıkar çıkmaz mikrofonu uzatacaklar. Kore'nin parası bir günde yüzde 11 değer kaybetti. Türkiye ye özgü bir sorun yok" dedi. Kamu finansman dengelerinin son derece sağlam olduğunu vurgulayan Şimşek, "Çok uzun bir süre biz uluslararası piyasalardan borçlanmazsak bile kendi yağımızla bir süre kavrulabiliriz. Hazine'nin 21, Merkez Bankası'nın 76 milyar doların üzerinde nakdi var" diye konuştu. Para kaybeden fonların da çıkmak isterlerse izin vermek gerektiğini belirten Şimşek, "Yani hedge fonlar ya da başka fonlar eğer Türkiye'den çıkacaklarsa çıkar. Siz ne yaparsanız yapın" dedi. Kurlar konusunda, "Dolar 1.15'e inerken tavrımız neyse, şu anki tavrımız da benzer" diyen Bakan Şimşek, bankalara likidite desteğine devam edeceklerini söyledi.