kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Gökdelen kaçak mı?

'Diamond of İstanbul' adlı gökdelen projesiyle ilgili olarak gazete biri manşet, üçü peş peşe toplam dört haber yayımladı. Haberler, inşaatı 'kaçak', 'ruhsatsız', 'izinsiz' gösteriyordu. Ama SABAH kusurluydu.
SABAH, Mehmet Hattat'ın başkanı olduğu HEMA Endüstri'nin yürüttüğü, "Diamond of Istanbul" adlı, 150 milyon dolarlık gökdelen projesiyle ilgili olarak dört haber yaptı.
Bunlardan ilki 30 Eylül tarihli gazetenin baş sayfasında En Güzel Bayram Hattat'a Geldi manşetiyle, 1 Ekim'de yine baş sayfada 50 Katlı Kulenin Zemin Etüdü Yok, 2 Ekim'de iç sayfadan Kulelere Yeni Kılıf: Kamu Yararı ve Transfer Merkezi, 13 Ekim'de yine baş sayfadan Hattat'ın Kuleleri Mahkemelik başlıklarıyla sunuldu.
İlk haber şunu anlatıyordu:
Proje ancak 5'inci başvuruda İBB'den (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) onay almıştı. Plan tadilatı kesinleşmemiş, 3 emsalle 40 bin metrekare olması gereken inşaat 100 bin metrekareye ulaşmıştı.
Yani, içerideki başlığın ifadesiyle inşaat, itiraz süreci bitmediği halde "kaçak yükseliyor"du.
İkinci habere göre, gökdelen inşaatının zemin etüdü de bulunmuyordu.
Ayrıca, çok katlı binaların radarı engellemesi ihtimaline karşı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan izin alınmadığı da iddia ediliyordu.
Üçüncü haberde, projedeki emsal artışı için "transfer merkezi" ve "kamu yararı" gibi gerekçelerle ("bahanelerle" imasıyla) izin alındığı görüşüne yer veriliyordu.
Bu haberin yanına, İBB'den gelen, "ruhsat 11 Aralık 2007'de verildi" açıklaması konmuştu.
Son haberde ise CHP Şişli İlçe Başkanı'nın projeyle ilgili olarak suç duyurusunda bulunduğu aktarılmaktaydı.
HEMA Endüstri Başkanı Mehmet Hattat, haberlerde hakkaniyetli davranılmadığı, hatalı ve yanıltıcı bilgiler verildiği, yalan yazıldığı gerekçeleriyle, "yasal yollara başvurmayı tercih etmediği için", Okur Temsilcisi'ne başvurdu.
Hattat'ın sunduğu belgeler çok sayıda teknik bilgi ve ayrıntı içerdiği için, okurları yormamak adına bunlara girmiyorum.
Ama özetle ana itiraz noktalarına yer vereceğim:
* Haberde yer alan iddia ve suçlamalarla ilgili olarak muhabir bir kez bile olsun görüşümüze başvurmamış, HEMA'yı aramamıştır. Oysa basın etiği bunu gerektirir.
* İlk ruhsatı 24 Aralık 2004'te, tadilattan sonraki (en son) ruhsatı da 11 Aralık 2007'de aldık. Ruhsatımız var.
* Böyle bir yapıyı deprem raporu ve zemin etüdü olmadan ne belediye ne de müteşebbis yapabilir. 200 sayfalık zemin etüt raporu Nisan 2005'te alınmıştır. Statik raporu da var. O da esasen deprem raporu demektir.
* Radarla ilgili 15. Füze Komutanlığı'ndan görüş alınmıştır. Kaldı ki, yeni teknolojiye geçildiğinden, 2007'den itibaren Hava Kuvvetleri'nden böyle bir izin artık istenmemektedir.
* Arsamız "transfer merkezi" sınırında kaldığı için üzgünüz. Çünkü bizim için kılıf değil, "kılıç" (engel) oldu. Aslında 4 yıldan beri inşaatımız, transfer merkezi tadilatı çıkacak diye gecikiyor. Bizim için eziyet.
* Suç duyurusuyla ilgili olarak, adalet neyi emrederse biz oradayız.