kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Haber turu

24.10.2008
Sarar: İş dünyası moralini bozmasın
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Cemalettin Sarar, ekonomik krizler ve darboğazların iş dünyasının moralini bozmaması gerektiğini söyledi. Türkiye ve dünyanın sıkıntılı bir dönem yaşadığını ifade eden Sarar, küresel düzeyde barış arayışı sürdürülürken, ülke içinde de barışsever ilişkiler geliştirmeye özen göstermenin önemini vurguladı. Sarar, "Liderler, partiler ve toplumun önde gelen kişileri arasındaki gerginlikler piyasayı son derece olumsuz etkilemekte ve sonuçta ekonominin zarar görmesine neden olmaktadır. Sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Ama ekonomik darboğazlar ve krizler iş dünyasının moralini bozmamalı. Cesaretle, umutla ve azimle işimizi geliştirmeye devam etmeliyiz" dedi.

İşsizlik fonundaki para kullanılsın
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanlara mektup göndererek, 35.8 milyar YTL'ye ulaşan işsizlik fonunun krizin olumsuz etkisini azaltmak için kullanılmasını önerdi. Demirtaş 70 bin oda üyesi adına gönderdiği mektubunda, fonda biriken tutarın yarısının finans sistemine aktarılması ve reel sektörün ihtiyaçları için kullanılması ile kısa vadeli riskin büyük ölçüde giderilebileceğini savundu.

'Gümrük müjdesini Putin verebilir'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Rusya arasındaki gümrüklerde yaşanan sıkıntıların çözümlenmesi amacıyla geçtiğimiz 17 Eylül'de imzalanan protokolün uygulanmasını istedi. Rusya Gümrük İdaresi Başkan Yardımcısı Tatyana Gdendeeva ile Antalya'da karşılaşan Yazıcı, protokol imzalanmasına rağmen iyileşmeler sağlanamadığını söyledi. Rusya gümrük kapılarında 10 bine yakın Türk TIR'ının beklediğini belirten Yazıcı, Gdendeeva'ya, "Gümrükte günlerce bekletilen bu TIR'lardan birisi sizin olsaydı ne yapardınız?" diye sordu. Gdendeeva ise, Rusya'da bugün Gümrük Günü etkinliklerinin düzenleneceğine değinerek, "Sayın Başbakan Putin bu konuda bir müjde verebilir" dedi.

Zorlu: İşçi çıkartılırsa sosyal patlama olur
Mazhar Zorlu Holding Başkanı Kemal Zorlu, krizin boyutu ne olursa olsun işçi çıkarılmasının, telafisi mümkün olmayan sosyal patlamalara zemin hazırlayacağı uyarısında bulundu. "Bir işçinin işten çıkarılması, tüm bir ailenin yoksullaşmasından, çocuklarının eğitimsiz kalmasına kadar uzanan sonuçları beraberinde getirecektir" diyen Zorlu, işten çıkarma yerine 2001'de yaptıkları, haftada bir gün ücretsiz izin gibi alternatif uygulamaları önerdi.

Havacılık krizde ama siz iyisiniz

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) CEO'su Giovanni Bisignani, tasarruf tedbirlerine rağmen havayolu endüstrisinin krizde olduğunu söyledi. İstanbul'daki IATA zirvesi öncesi, bilgilendirme toplantısında konuşan Bisignani, "Diğer tüm sektörlere tanınan imkanları biz de istiyoruz" dedi. Kargo trafiğinin eylülde yüzde 7.7 gerilediğini kaydederek, "Bu uluslararası çapta taşınan ticari malların yüzde 35'ini oluşturuyor. Rakamlar dünya ekonomisinin resesyona girdiğinin göstergesi" diyen Bisignani, yolcu trafiğinde yüzde 2.9 düşüşün de, 2003'teki SARS krizinden bu yana ilk olumsuz sonuç olduğunu dile getirdi. Bisignani, 30 şirketin iflas ettiği sektörde Türkiye'nin durumunun ise iyi olduğunu bildirdi.
Haberin fotoğrafları