kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'nin son hamlesi borsalara moral verdi

24.10.2008
Durgunluk endişeleriyle kayıpların arttığı borsalar ABD'nin batık mortgage kredileri için 40 milyar dolarlık yeni plan hazırladığını açıklamasıyla yönünü yukarı çevirdi..
Japonya'dan gelen zayıf ihracat verileri, otomotiv üreticilerinin kâr tahminlerini düşürmesi ve Goldman Sachs'ın 3.260 kişinin işine son vereceği açıklamaları kürsel durgunluk endişelerini artırırken, dünya borsalarının çoğunun dün de değer kaybetmesine neden oldu. Ancak Avrupa borsaları kapanmadan ABD'den gelen batık mortgage kredileri için 40 milyar dolar büyüklüğünde yeni bir plan hazırlandığı açıklaması borsaların yönünü yukarı çevirdi. Açıklama öncesinde otomotiv ve sanayi işletmelerine gelen satışlar nedeniyle yüzde 4'ün üzerinde değer yitiren Avrupa borsaları kayıplarını azalttı, hatta artıya geçti. ABD'de Dow Jones yüzde 2 değer kazandı.

ASYA BORSALARI DÜŞTÜ
Asya borsaları ise dün son 4 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Tokyo Borsası'nda işlem gören şirketlerin gelecek hafta açıklanacak gelirleri konusundaki endişeler Nikkei Endeksi'nin günü yüzde 2.5 değer kaybıyla tamamlamasına neden oldu. Küresel krizin derinleşeceği endişesiyle Güney Kore Borsası da yüzde 7.5 değer kaybetti. İMKB' de yüzde 2.28 değer kaybıyla günü tamamladı.

PETROL YÜKSELDİ
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yükseldi. ABD ham petrolünün varili 1.09 dolar artarak 67.84 dolara çıktı. Londra Brent tipi petrolün varili de 1.02 dolar değer kazanarak 65.54 dolara yükseldi. Fiyatların yükselmesinde, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bugün Viyana'da yapacağı toplantıda, petrol üretim miktarını düşüreceği beklentisi etkili oldu.