kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İhracatçılar dövizin yükselmesine seviniyor mu?

Giriş Saati : 24.10.2008 11:18
Güncelleme : 25.10.2008 00:19
Yeni Haber
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, dövizdeki yükselmeyi değerlendirirken, dolarda minimum 1.50 YTL, euro'da da 2 YTL nin iyi bir rakam olduğunu düşündüklerini ve bunun rekabet edilebilir bir düzey olduğunu bildirdi.

Büyükekşi yaptığı açıklamada, "Biz dövizde ani yükselmeleri istemiyoruz. İstikrar olmasını istiyoruz. Bir gün çok yükselip, bir gün düşmesi yerine dengeli bir yerde oturmasında fayda olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün yaptıkları görüşmeyi de değerlendiren Büyükekşili, bundan sonraki politikalarla ilgili ortak akıl toplantısı yapıp Başbakan Erdoğan'ı tekrar ziyaret edeceklerini söyledi.

Yeni dönemde ihracat konusunda neler yapacakları üzerinde duracaklarını ifade eden Büyükekşi, yeni dönemde, özellikle ihracat ve üretim odaklı politikaların geliştirilmesiyle ilgili avantajların ve dezavantajların neler olacağının üzerinde duracaklarını belirtti.

Döviz kurunun yükselmesinin rekabet açısından bir avantaj sağlayacağını savunan Büyükekşi, "Döviz kurunun belirli bir oranda artması ve istikrarlı hale gelmesinden sonra durumu değerlendireceğiz. Bu fiyatlarla dışarıda daha iyi rekabet edebiliriz" görüşünü ifade etti.

"Bu krizi avantaja nasıl çevirebiliriz" diye soran Mehmet Büyükekşi, kendi sorusunu şöyle yanıtladı:

"Komşu ve diğer ülkelere ihracatımızı çeşitlendirerek, inovasyon yaratarak, özellikle tekstil, konfeksiyon sektörünün tekrar yıldız olabileceğini düşünüyoruz. Dezavantaj olarak ise ihracat pazarlamasında ve pazarlardaki daralmanın ne getirip ne götüreceği bilinmiyor. Bu pazarların istikrar kazanması gerekiyor. Çünkü her gün bir ülkeden farklı bir haber geliyor. Bir gün Avrupa'dan, bir gün Amerika'dan, bir gün Kore'den... Amerika'da yeniden bir paket açıklandı. Burada tüketicilerin durumunun ne olacağı, ona göre pazarımızda daralma olup olmayacağı yönünde dezavantajımız var."

DÖVİZ KURUNUN YÜKSELMESİNE SEVİNİYOR MUSUNUZ?

"Döviz kurunun yükselmesine seviniyor musunuz" sorusuna ise Büyükekşi, "Biz dövizde ani yükselmeleri istemiyoruz. İstikrar olmasını istiyoruz. Bir gün çok yükselip, bir gün düşmesi yerine, dengeli bir yerde oturmasında fayda olduğunu düşünüyoruz" yanıtını verdi.

"Döviz kuruyla ilgili aklınızda bir rakam var mı" sorusunu cevaplarken Büyükekşi, "Dolarda minimum 1.50 YTL, euro'da da 2 YTL'nin iyi bir rakam olduğunu düşünüyoruz. Bu bizim açımızdan iyi değil ama en azından rekabet edilebilir bir düzey olduğunu düşünüyorum" dedi.

AA