kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Lehman’ın iflasıyla başlayan kriz öncesi 12 Eylül’de dolar 1.23 YTL idi. Dün 1.7350 YTL’yi gören dolar kriz başından bu yana yüzde 41 değerlendi.
Büyük resim için tıklayın

Yabancının durmayan alımı doların ateşini körüklüyor

24.10.2008
Dövizde hedge fon ağırlıklı alım sürdükçe dolar tırmanışını sürdürüyor. 1.73 YTL'yi aşan doları Merkez'in depo piyasasında limiti artırdık açıklaması da durdurmadı..
Doların ateşi bir türlü söndürülemiyor. Öyle ki dün döviz işlemi yapan bankacılar ekranlarında 1.7350 YTL düzeyinden işlem yapmak isteyen alımları gördü. Parite baskısı altında kalan piyasalarda, yabancıların alımı, hedge fonların satışlarının sürmesi doların yükselişinin dünkü nedenleri olarak sayıldı. Merkez Bankası, döviz piyasaları işlem yapma limitlerini her kurum için 2 kat artırarak toplamda 10.8 milyar dolara yükseltirken Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, döviz satım ihalelerini bilahare düşüneceklerini söylemesiyle yukarı hareket bir miktar duruldu. Ancak gün sonuna doğru kur yine satışlarla yukarı çıktı. Bankalararası piyasada dolar 1.74 YTL'yi 'teğet geçerek' 23 Haziran 2006'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. YTL'nin dolar karşısındaki kaybı yıl başından bu yana yüzde 33, Euro karşısında ise yüzde 23 seviyesine ulaştı. Euro ise gün içinde 2.2150 YTL düzeyine kadar çıktı. Euro/dolar paritesi de son iki yılın en düşük seviyesi olan 1.2726'ya kadar geriledi.

'IMF SİLAHI KULLANILSIN'
Bankacılar ise "IMF silahı kullanılsın" taleplerini artık dillendirmeye başladı. IMF ile bir anlaşmanın piyasalar için bir çıpa olacağını kaydeden bankacılara göre hükümet ile Merkez Bankası'nın ortaklaşa açıklayacağı önlemler paketi YTL'nin değer kaybını durduracak. Bazı bankacılar ise daha kötümser: "Geç kalınırsa 2001 krizini aratacak noktaya geleceğiz." Bankacıların çözüm önerileri arasında; Merkez Bankası'nın da günlük döviz satış ihalelerinin açılması, kurumlara doğrudan döviz satışı yapılması, kısa vadeli faizlerin artırılması ve döviz piyasasına doğrudan müdahalesi yer alıyor. Bu arada bonoda gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 24.03 ile dört yılın zirvesini gördü. Faizdeki yükselişte Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bonoda yerliye stopajın kaldırılmayacağı açıklaması etkili oldu. İMKB ise yüzde 2.28 düştü.