kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Piyasalar tepetaklak

Giriş Saati : 24.10.2008 14:14
Güncelleme : 25.10.2008 00:19
Yeni Haber
Avrupa borsalarındaki yoğun satış dalgası, ABD vadeli işlemler piyasasını da vurdu.

ABD'de vadeli işlemlerde Dow Jones yüzde 6.27 kayıpla limite geldiği için işlemler durdu.

ABD BORSALARI DEĞER KAYBIYLA AÇILDI

New York Menkul Kıymetler Borsası, açılışta 400 puandan fazla düşüş gösterdi.
Borsanın keskin bir düşüşle açılmasında, ciddi bir küresel ekonomik durgunluğun yakın olabileceğine dair kaygılar etkili oldu.

Dow Jones Endeksi, açılışta 444 puan (yüzde 4,58) oranında değer kaybederek, 8.293,17 puandan işlem gördü.

Standard and Poor's endeksi yüzde 4.63, Nasdaq Bileşik endeksi de yüzde 6.42 oranlarında değer kaybetti.

AVRUPA BORSALARI TEPETAKLAK

Avrupa borsaları, günü yüzde 9.6 düşüşle bitiren Nikkei endeksinin etkisiyle düşen Asya borsaları ve İngiltere'nin uzun sürecek bir resesyona girdiği yönünde yorumlanan üçüncü çeyrek GSYH verisinin ardından tepetaklak oldu.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda FTSE 100 Endeksi Türkiye saatiyle 14:55 sıralarında yüzde 7.37, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 7.77 ve Almanya'da borsanın temel göstergesi DAX Endeksi de yüzde 8,33 değer kaybetti.

Dün New York'ta 1,2852 dolardan kapanan euro bugün Avrupa'da 1,2667 dolara kadar geriledi. Böylece euro, dolar karşısında ekim 2006'dan bu yana en düşük seviyesine düştü.

* İMKB 24 BİNİN ALTINDA, DOLAR 1.70 YTL

* ASYA'DA SONY DEPREMİ

* GREENSPAN: SERBEST PİYASA MODELİNDENDE YANLIŞLIK VAR

*DÜNYA BORSALARINDAN KARELER...

RUS BORSASINDA DA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Dünya genelindeki küresel kriz konusundaki belirsizliğin artarak sürmesi ve Asya piyasalarındaki düşüş, Rusya'daki borsayı da olumsuz etkileyerek düşmeye devam etmesine neden oldu.

MICEX endeksi sabah işleme başladıktan sonra yarım saat içinde yüzde 5,5, RTS endeksi de yüzde 2 oranında değer kaybetti.

Ekonomistler, MICEX endeksinin düşüşündeki en büyük etkenin Norilsk Nickel şirketinin yüzde 9,6, Rusya'nın en büyük kredi veren bankası olan Sberbank'ın da yüzde 8,1 oranında değer kaybetmesinin neden olduğunu açıkladılar.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's da Rusya'nın uzun vadeli kredi notunu istikrarlı dan olumsuz a düşürdü.
Rus borsası mayıs ayından beri yüzde 70 oranında değer kaybetti.

İNGİLTERE EKONOMİSİ DURGUNLUĞUN EŞİĞİNDE

Avrupa borsalardaki ciddi değer kayıplarının en büyük nedeni olarak İngiliz ekonomisindeki durgunluk gösteriliyor.

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu bugün, ekonomik büyümenin temmuz-eylül döneminde son 16 yılda ilk kez yüzde 0,5 daraldığını açıkladı. İngiltere ekonomisinin bu çeyrekte yüzde 0,2 daralması bekleniyordu.

İngiltere ekonomisi geçen yıl aynı dönemde yüzde 0,3 büyümüştü. Bu yıl üçüncü çeyrekte hizmetler sektörü yüzde 0,4 gerilerken, bu son 18 yıldaki en büyük düşüş oldu. İmalat sanayi üretimi de yüzde 1 geriledi.
İstatistik Kurumu'nun rakamları, İngiltere nin, birbirini takip eden iki çeyrekte ekonominin eksi büyümesi olarak tanımlanan teknik durgunlukta, yolu yarıladığını gösteriyor.

Bu dördüncü çeyrekte de ekonomideki daralma sürerse İngiltere nin durgunluğa girecek olması anlamına geliyor.

Maliye Bakanı Alistair Darling BBC'ye yaptığı açıklamada, zor bir süreç olacak, ancak bunun üstesinden geleceğimizden kesinlikle eminim. Bu dönemin sonuna kadar insanların cebine daha fazla para koyarak onlara yardım etmek istiyoruz dedi.

Darling, ekonomideki daralmanın kredi krizi, konut fiyatlarının düşmesi ve enerji fiyatlarının artması nedeniyle olduğunu belirtti.

İngiltere'nin durgunluğun eşiğinde olması, Merkez Bankası'nın yüzde 4,5 olan faiz oranını düşürmesi beklentilerini artırdı.

İNGİLİZ STERLİNİ 5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Bu arada İngiliz sterlini 1,5889 dolara inerek dolar karşısında son 5 yılın en düşük seviyesine düştü.

Londra Borsası'nda FTSE 100 Endeksi yüzde 8 den fazla değer kaybetti.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, bu hafta başında ülkenin durgunluğa gittiğine inandıklarını açıklamıştı.

"HEDGE FONLARIN YÜZDE 30'A KADARI KAPANABİLİR"

Avrupa'nın en büyük hedge fonlarından GLG Partners'ın CEO'su Emmanuel Roman, global olarak hedge fonların yüzde 30'a kadarının "Darwinci bir süreçte" ortadan kalkabileceğini söyledi.

İngiliz basınında çıkan haberlerde Roman'ın birçok hedge fonun ya iflas edeceği ya da hedge fonların varlıklarını gereksiz kılacak kadar küçük kârlar açıklayacağını söylediği belirtildi.

YÜZYILIN EN BÜYÜK FİYASKOLARINDAN BİRİ

Gazetelerde çıkan haberlerde Roman "Bu yaşadıklarımız bankacılıkta yüzyılın en büyük fiyaskolarından biri olarak tarih kitaplarında yerini alacak ... Günah keçilerinin bulunması, düzenleyici kurumlar bu kişilerin peşlerine düşecekler. Uzun vadede iyi olacak" dedi.

Roman "Darwinci bir süreçte birçok hedge fon ortadan kalkacak" dedi.
ABD konut piyasasındaki balonun patlayacağı konusunda ilk uyarılardan birini yapan New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini de yüzlerce hedge fonun batacağı ve düzenleyici kurumların panik dalgasından korunmak için piyasaları kapatmak zorunda kalabileceğini söylemişti.