kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Şimşek: Türkiye bu badireyi atlatacak

Giriş Saati : 24.10.2008 14:27
Güncelleme : 25.10.2008 00:19
Yeni Haber
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yaşanan küresel krize karşı cephaneli savunma yaparak, "Sınırlı sayıda cephanemiz var, işin başında bunu çarçur etmeyiz, kuru sıkarsak çıkışlar hızlanır ve bu bize zarar verir" dedi.

Şimşek, krizle ilgili, "Türkiye bu krize 90 lı veya 2000 li yılların başında yakalansaydı büyük yıkım olurdu" değerlendirmesini de yaptı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yaşanan küresel krizin Türkiye ekonomisine yansımaları konusunda AK Parti milletvekillerine brifing verdi.

AK Parti Genel Merkezi nde dün gece geç saatlere kadar vekillere kriz brifingi veren Bakan Şimşek, milletvekillerinden gelen soruları da cevapladı. Vekillerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Şimşek, küresel krize ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Şimşek in krizle ilgili sunumunda öncelikle Amerika daki tabloyu özetledi. Amerika da işsizliğin arttığını, hane halkının bilançosunun tahrip olduğunu ve servetin eridiğini dile getiren Şimşek, bütçe açığının belki çok daha büyük olacağına dikkat çekti. Türkiye de Merkez Bankası şunu yapsın, Hazine bunu yapsın denildiğini belirten Şimşek in "Bizim oyun planımız var. Sınırlı sayıda cephanemiz var. İşin başında bu cephaneyi çarçur etmeyiz. Kuru sıkarsak çıkışlar hızlanır, ödüllendirmiş oluruz. Bu çıkışlar zarar verir" dediği öğrenildi.

Hindistan ve Rusya örneğini veren Şimşek, bu ülkelerin piyasaya döviz verdiklerini, buna rağmen paralarının değer kaybını engelleyemediklerini söyledi. "Biz bakıyoruz, piyasaları izliyoruz. Hangi aşamada, ne devreye girecek, tüm oyun planlarımız hazır" diyen Şimşek, soğukkanlı davrandıklarının altını çizdi. İşin başından beri Türkiye mutlaka etkilenir dediklerini hatırlatan Bakan Şimşek in şu tespitleri yaptığı belirtildi: "Türkiye bir ada değil, dünyaya entegre yaşıyoruz.

Depremin merkezi başka bir ülke de olsa dünya etkileşim halinde. Bu çerçevede Türkiye etkilenir dedik ama geçmişe göre daha az, başka ülkelere göre de daha az etkilenecek, dedik. Türkiye, bu süreçte iyi bir performans gösterdi. Ülkemiz böylesi bir cari açıkla dünyadaki bu krize 90 li yıllarda ve 2000 li yılların başında yakalansaydı eksi büyümelerden ve daha büyük yıkımlardan bahsederdik. Ancak Türkiye büyük bir dayanıklılık gösterdi."

Türkiye de bankacılık sisteminin sağlam, sermayelerinin yüksek olduğuna da işaret eden Bakan Şimşek, bankaların toksit asitlerden almadığını, likiditesinin yüksek olduğunu bildirdi. Şimşek, Kemal Derviş yaptı, AK Parti yapmadı yönündeki eleştirilere de atıfta bulunarak, likidite genelgesinin 18 ay önce çıktığını, o dönemin de katkısı bulunduğunu ancak bu dönemin katkısının büyük olduğunu söyledi. Şimşek, hiçbir programın kendi kendine devam etmeyeceğini, hiçbir programın güçlü bir iradenin yerini alamayacağını ifade etti. TÜSİAD ın tutumunu da eleştiren Şimşek in şöyle konuştuğu öğrenildi:

"Mesela TÜSİAD bakıyorsunuz her gün çıkıp ders veriyor. Bunlar kredilerini uzun vadeden yurtdışından alıyorlar. Bu kez kredi verenler bu açıklamalara bakarak kredilerini yenilemeyebilir." Merkez Bankası nın rezervi olduğunu da belirten Şimşek in "İstersek müdahale ederiz ancak biz bunu başka şeyler kullanırız yani piyasayı rahatlatmak için kullanırız" dediği bildirildi.

Türkiye nin bu badireyi mutlaka atlatacağının da altını çizen Şimşek, krizin Türkiye yi en az oranda etkileyeceğini söyledi. Şimşek, milletvekillerinin sorularını da cevapladı. Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, hükümetin geçen 5 yılda elektriğe zam yapmadığını, bunun popülizme kaçan bir politika olduğundan yakındı. Alaboyun un Her yıl enflasyon oranında zam yapsaydık halktan tepki olmazdı sözleri üzerine Şimşek in, bunun haklı olabileceğini ancak düzeltmenin de hükümetin görevi olduğunu söyledi.

Vekillerin yeni teşvik sistemine ne zaman geçileceğine ilişkin sorularıyla da karşılaşan Şimşek, yeni sistemin gözden geçirildiğini, taslağın hazır olduğunu açıkladı. Yeni teşvik sisteminin daha esnek ve çok boyutlu olacağını dile getiren Şimşek, az gelişmiş bölgelere daha fazla teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Proje bazlı teşvik verileceğini anlatan Şimşek, Dünya Ticaret Örgütü nün sektörel bazda teşviğe karşı çıktığını bu nedenle en iyi çıkış yolunun kümelenme formülüyle teşviğin uygulanması olduğunu kaydetti. Şimşek, mevcut teşvik sisteminin 2008 sonuna kadar süreceğini, bu konuda bir sıkıntı olmadığını da bildirdi. Bakan Şimşek in ayrıca vekillerin sorusu üzerine şu değerlendirmeleri yaptığı öğrenildi:

"Şu an 1930 lu yıllarda yaşanan ekonomik buhrana benzer koşullar var ama o günlerin hataları yapılmayacak. Bunu da bütçe disiplinini koruyarak bertaraf edeceğiz. Sosyal güvenlik gibi bir batığımız olmasaydı, ben garanti ediyorum faizler yüzde 20 lerde değil yüzde 8-10 larda olurdu. Sistem para biriktirseydi millet 10 yıllık bonomuzu kapışırdı. Avrupa ve ABD de bankalara her türlü garanti geldi. Bir anlamda bankalar devleştirildiği için kaygı bertaraf edildi. Biz krizi fırsata çevirebiliriz. Bu dönemde de zor olan reformları yaparsak , geleceğin zeminini hazırlarsak krizi fırsata dönüştürebiliriz."

(İHA)