kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB adımları attı halktan onay aldı

Ersan ATAR / ANKARA
24.10.2008
Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti kapatma davasıyla ilgili 772 sayfalık gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı..
Anayasa Mahkemesi, AKP hakkındaki gerekçeli kararında, partinin dini ve dince kutsal sayılan duyguları siyasal çıkar amacıyla araç haline getirdiğini kaydetti. Gerekçeli kararda, kapatma yerine hazine yardımının kesilmesi yaptırımı uygulanmasının nedeni de "AB yönündeki çalışmalar" başta olmak üzere birçok neden sayıldı. İşte gerekçeli karardan dikkat çeken satırlar:
* ÇIKARLARININ ARACI OLDU: Bu sorunlar (türban ve imam hatip) toplumda ayrışma ve gerginliklere yol açacak düzeyde siyasetin temel sorunu haline dönüştürülmüş, toplumun dinsel konulardaki duyarlılıkları yalın siyasal çıkar amacıyla araçsallaştırılmış, toplumun temel ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarının siyasetin gündeminde yer alması güçleşmiştir.
* ANAYASAL DÜZENİ SORGULATIR: Dinin ve dinsel duyguların istismarı nedeniyle laikliğe aykırı görülen davalı parti eylemlerinin toplumu devlete ve siyasete yabancılaştırması yoluyla demokratik işleyişi engelleyebileceği, anayasal düzenin meşruiyetinin sorgulanmasına yol açabileceği inkâr edilemez.
* HAZİNE YARDIMI GEREKÇESİ Anayasa Mahkemesi, kapatma yerine neden "hazine yardımının kesilmesi" kararı verdiğinin gerekçesini, AKP'nin AB sürecinde attığı adımlar başta olmak üzere benzeri olumlu eylemleriyle açıkladı. Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı: "Partinin iktidarı döneminde Türkiye'nin AB'ne giriş çabası sürdürülmüş, adaylık statüsünün elde edildiği 1999 yılından başlatılan hukuksal ve siyasal reformlara hız verilmiş, gerek Anayasa'da gerekse yasalarda esaslı değişiklikler yapılmıştır.
* İNSAN HAKLARI: Bu çerçevede Anayasanın 10., 30., 38., 90. ve 101. maddelerinde yapılan değişikliklerle savaş zamanlarında dahi ölüm cezalarını olanaklı kılan kurallar Anayasadan çıkarılmış, uluslararası insan hakları sözleşmelerine yasaların uygulanmasında öncelik tanınarak ulusal uygulamaların uluslararası insan hakları standartlarına uygunluğu sağlanmış, basımevi ve basın araçlarının hiçbir şekilde suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemeyeceği ve işletilmekten alıkonamayacağı esası benimsenmiş, kadın- erkek eşitliğinde ileri bir aşama olan pozitif ayrımcılık temel bir anayasal ilke olarak kabul edilmiştir"