kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Güvenceyi yükseltmek yanlış herkes işini sağlama alsın'

ANKARA
24.10.2008
Başbakan Erdoğan, mevduat güvencesinin 50 bin YTL'nin üzerine çıkarılması halinde "Türkiye sıkıntıya mı gidiyor" anlayışının doğacağını belirterek, buna fırsat vermeyeceklerini söyledi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bankalardaki mevduatın yüzde 45'inin garanti sınırı kapsamında olduğunu belirterek, diğer yüzde 55'in garantinin artırılmasını istediğini savundu. Görüştükleri bankacıların güvence sınırının artırılmasını yanlış bulduğunu ve bu görüşü kendisinin de paylaştığını ifade eden Erdoğan, "Türkiye acaba böyle bir şeye mi gidiyor? Sıkıntıya mı gidiyor da böyle bir garanti veriliyor anlayışı doğacaktır. Buna biz fırsat veremeyiz. Bu noktada herkes işini sağlama alsın" dedi. Girişimci Bilgi Sistemi konulu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, mevduata sınırsız garanti getirilmesine yeşil ışık yakmadı. Mevduatta eski rakamla 50 milyar liraya kadar mevduata garanti bulunduğunu anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

BAKKAL GİBİ BANKA AÇILDI
"Niçin biz bu kararı aldık? Bizden önceki dönemde yüzde 100 mevduat garantisiyle ülkemizde hazinenin, milletin nasıl söğüşlendiğini gördüğümüz için bu kararı aldık. Ve bu adaletsiz bir anlayıştı dedik. 21 banka o zaman fona devredilirken bu acımasızca anlayışın arkasında bu vardı. Çünkü bakkal dükkânı açar gibi herkes banka açıyordu. Ve bu bankada bütün toplanan mevduatlarda o verilen dövize endeksli yüksek faizleri unutmayalım. Gecelik faizlerdeki o acımasızca yaklaşımları unutmayalım. Bunları şöyle hatırladığımızda atılan adımın ne kadar insafsız olduğunu, mevduat garantisi de olduğu için bunun sonunda ben vurgunu vururum arkasından da bunu Hazine öder anlayışıyla yaklaştılar. Ve o zamanki rakamlarla 46 milyar dolar gibi bir borcu maalesef bu ülke kasasından ödedi. Biz şimdi milletimize aynı şeyi ödetemeyiz." Şu anda 50 milyar liranın (50 bin YTL) altında bankalardaki mevduatın yüzde 45 civarında olduğunu açıklayan Erdoğan, devamla şunları kaydetti: "Bunun üzerindeki de yüzde 55'i teşkil ediyor. Özellikle bu garantiyi isteyenler bu yüzde 55. Öbürünün zaten garantisi var. Bunu isterken de biz aynı sıkıntıyı yaşamak istemiyoruz, bunun da analizlerini yaptık. Görüştüğümüz, müzakere içerisinde olduğumuz finans sektöründeki bankacılar da bu çok yanlış olur anlayışı içindeler ki aynen paylaşıyorum. Nedir o? Türkiye acaba böyle bir şeye mi gidiyor? Sıkıntıya mı gidiyor da böyle bir garanti veriliyor anlayışı doğacaktır. Buna biz fırsat veremeyiz. Bu noktada herkes işini sağlama alsın. Yanlışlar varsa bu yanlışlar noktasında yanlışlarını bir an önce düzeltsin." Erdoğan, kamu borç stoku oranında iyi olduğumuzu belirterek, "Çok şükür borcumuzu çevirebiliyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları