kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

"Krizde küçük enerji şirketleri gidecek, büyükler kalacak"

EVRİM ERGİN
24.10.2008
Enerji sektörünün finansa çok duyarlı olduğunu söyleyen Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Christian Kern, "Önümüzdeki 24 ay enerji sektörü açısından çok zor geçecek" diye konuştu..
Avrupa'nın en büyük enerji şirketlerinden birisi olan ve Enerjisa'da Sabancı Grubu ile ortak olan Avusturyalı Verbund'un Yönetim Kurulu Üyesi Christian Kern, Sabah'ın sorularını yanıtladı. Kern, krizin enerji sektörü üzerinde etkili olacağını belirterek sermaye ve finansa çok duyarlı bir sektör olduğunu söyledi. Kern Türkiye'deki yatırımları ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Biz şirket olarak Türkiye'de yatırım yapmak konusunda son derece istekliyiz. Enerji üretimi konusunda 5 milyar euroluk bir yatırım taahhüdümüz bulunuyor. Bu rakamı dağıtım kanalında belki daha da artıracağız. Türkiye'deki yatırım stratejimizi değiştirmeyi düşünmüyoruz. Ancak enerji sektöründeki birçok oyuncunun projelerini finanse etmek konusunda sorun yaşayacağını düşünüyorum. Çünkü enerji sektörü sermaye odaklı bir sektör ve finans konusuna çok duyarlı. Sektörde bir çalkalanma yaşanmasını bekliyorum. Özellikle önümüzdeki 24 ayın çok zor geçecek ve sadece büyük oyuncuların ayakta kalacağını düşünüyorum. Bir tarafta bu konu duruyor. Diğer yanda ise petrol fiyatlarındaki çok hızlı bir düşüş var. Bu gaz fiyatlarına da yansıyacak. Dolayısıyla gaz, petrol, kömür ve elektriğin toptan fiyatlarında bir ucuzlama gerçekleşecek"

BÜGÜN KREDİ BULAMAZDIK
Gaz fiyatlarındaki düşüşün gaz çevrim santralini daha kârlı bir yatırım haline getirip getirmeyeceği konusunda Kern, "Ama elektrik fiyatları da düşecek. Dolayısıyla iş planımızda önemli bir değişikliğin olmayacağı anlamına geliyor" dedi. Krizle ilgili olarak Türkiye'deki yatırımlarda bir erteleme olup olmayacağına da değinen Kern, "Her şey daha önceden planladığımız gibi ilerliyor. Bu da bize büyük bir rekabet avantajı sunacak. Çünkü birçok yatırımcı yatırımlarını erteleme kararı alacaklar. Biz bu yatırımlar için daha önceden bir finans paketi üzerinde anlaşmaya vardık ve 1 milyar euroluk bir kredi aldık. Ama bankaya bugün gitseydik bankanın cevabı muhtemelen hayır olacaktır" dedi.