kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Fuar bitti, polemik bitmedi

ECE KOÇAL - FRANKFURT
20.10.2008
Frankfurt Kitap Fuarı, Türkiye için bir dönüm noktası oldu mu bilinmez; ama epey konuşulduğu kesin. Bazıları stantları sönük bulurken, kimisi de organizasyon için 'Aksaktı' diyor. Eleştirilere yanıt ise hiç gecikmiyor..
Geçen hafta boyu yayıncıların gezdiği 60. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, hafta sonu da halka açıldı ve fuar, dün akşam yapılan kapanış töreni ile noktalandı. Fuar gelecek yıl ise, devir-teslim töreni dün yapılan, 'Onur Konuğu' Çin'i ağırlayacak. Bu nedenden olsa gerek ki, fuarda koridorlarından stantlarına kadar, her yer 'tıklım tıklım'dı. Peki ama, 'Onur Konuğu' Türkiye için, bu fuar nasıl geçti? Aslında bu soruya hemen cevap vermek zor.

'FIRSAT İYİYDİ, ANCAK...'
Yine de pek çok kişi bu fırsatın pek de iyi değerlendirilmediği düşüncesinde. Örneğin, dünyanın her yanından gelen yayınevleri, öne çıkmak için sıradışı stantlar hazırlamıştı. Hatta bazılarında, kitaplarından ziyade tüm kültürlerini anlatma hevesi hissediliyordu. Örneğin, Malezya standında, o ünlü masajlarından yaptırmak bile mümkündü. Ama Türkiye'ye ayrılan yerdeki stantların hepsi, birbirinin aynısıydı, deyim yerinde olacaksa dümdüzdü. Yayıncılar bu konuda, "Bu bizim seçimimiz değil, zira bize müdahale hakkı verilmedi," diyorlardı. Ayrıca, yayınevleri arasında da gruplaşma var gibiydi. Sözgelimi, dini ağırlıkta eserler satanlar adeta bir koridora toplanmıştı. Fuarda sempozyum ve paneller hep zamanında başladı evet, ama bazılarının da bir sunucuları veya moderatörleri hiç yoktu. Zamanın kullanımı veya soru-cevap yönetimi bir konuşmacıya kalıyordu. Ayrıca etkinlikleri dinleyenler çoğu zaman Türklerdi! Hatta panellerde "Biz bize konuşuyoruz," diyen katılımcılar bile oldu.

LAGENDIJK'TEN SABAH'A
Yine de cumartesi ve pazar günü fuarı gezerken rastladığımız Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkanı ve Yeşiller Partisi üyesi Joost Lagendijk, bu etkinliklerin Türk kültününün tanıtılması için çok olumlu olduğunu SABAH'a şöyle anlatıyordu: "Neler olup bittiğini görmek için geldim. Alman basını Türk edebiyatı hakkında çok şey yazıyor. İnsanlar böylece Türkiye'nin diğer tarafını da görüyor. Türk yazarları, şairleri, karikatürcüleri... Bunun için çok mutluyum. Hep, Türkiye'nin politik durumuyla, sorunlarıyla ilgili yazılar okuyorduk, herkes de o taraflarını biliyor. Türk kültürünün tanıtılması çok iyi. Kazanılmış Katmanlar sergisini de bu sabah gezdim. Türk edebiyatından Orhan Pamuk, Elif Şafak tanınıyor. Hatta ben burada, şimdiye kadar hiç duymadığım yazarlar da olduğunu gördüm." Fuarın kapanış okuması ise dün, şair Gülten Akın'ın konuşmasını vekaleten üstlenen Ayfer Tunç'un okumasıyla gerçekleştirildi. Şair Akın, rahatsızlığı nedeniyle kente gelememişti.