kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uzmanlardan aflatoksin uyarısı

Giriş Saati : 20.10.2008 12:19
Güncelleme : 20.10.2008 23:06
Yeni Haber
Antepfıstığı ihracatında son yıllarda üreticinin karşısına çıkan problemlerden birisi olan aflatoksin için üreticiler, Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü ziraat yüksek mühendisleri tarafından uyarıldı.

Tüketici sağlığı açısından risk oluşturan ve Türkiye'nin ihracatını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden birisinin aflatoksin olduğunu belirten uzmanlar, küf sporlarının çimlenmesini sağlayacak şartların oluşması sonucu çoğalan ve gıda maddelerinin kalitesini bozup insan sağlığını tehdit eden aflatoksinin insan vücudunda birikiminin akciğer kanserine yol açtığını söylediler.

Antepfıstıklarında genellikle kurutma ve işleme sırasındaki uygun olmayan şartlarda aflatoksinin çoğalmakta olduğunu ve insan sağlığına zarar verdiğini belirten uzmanlar, ekonomik sıkıntılar yaşanan Türkiye'de tüm tarımsal varlıkların ve üretim yeteneklerinin en iyi şekilde değerlendirilmesinin önem teşkil ettiğini belirtti.

Uzmanlar, "Özellikle insan gıdası olarak tüketilecek ham ve işlenmiş tarım ürünlerinin miktarı kadar kaliteli ve güvenilir olması konusunda dikkatli olmamız gerekir. Bunun için ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve büyük ekonomik değerlere sahip olan Antepfıstığının hak ettiği değeri bulabilmesi için aflatoksin oluşumunun mutlaka engellenmesi gerekir.

Ülkemizde Antepfıstığı yetiştiriciliği GAP ile yeni bir döneme girdiğinden sulu koşullarda da denenerek üretimde iyi anaç ve iri çeşit seçilmesi gerekiyor. Üretici teknoloji ve mekanizasyonu geliştirmeli. Bahçe tesis ederken, kendiliğinden yetişen ve kültür çeşitlerine anaç olabilecek yeni türlere ve uygun çeşitlere ağırlık verilmeli. Mümkün olduğu kadar taze işleyen tesislerin kurulması teşvik edilip, ürünün, ürünü taze işleyen tesislerde kurutulması gerekiyor.

Kuru kırmızı kabuklu işleme yapılırken, kırmızı kabuğun su veya buharla yumuşatılması ve 130 derecede 25 dakika süre ile kavrulması gerekiyor. Antepfıstığı uygun koşullarda saklanmadığı takdirde küflenme oluşur. Küflenen antepfıstığında aflatoksin oluşumuna zemin hazırlanır" dedi.

(İHA)