kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Yapay damar'' ile hayata tutundu

Giriş Saati : 20.10.2008 17:24
Güncelleme : 20.10.2008 23:06
Yeni Haber
Bursa'da, dahi fizikçi Albert Einstein'in de ölümüne yol açtığı bildirilen ''karın aort damarı'' yırtığı tespit edilen 72 yaşındaki hastaya, özel bir hastanede yapılan ameliyatla ''yapay damar'' takıldı.

Şiddetli karın ağrısı, nefes darlığı ve düşük tansiyon şikayetiyle özel bir hastaneye başvuran 72 yaşındaki Asım Kopuz'da, 20. yüzyılın en önemli kuramsal fizikçisi olarak kabul edilen Albert Einstein'ın ölümüne yol açan ''karın aort damarı'' yırtığı tespit edildi.

Evli ve üç çocuk babası Kopuz, Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Hayati Özkan, Kalp Damar Cerrahisi uzmanı Dr. Uğur Kaya ve anestezi uzmanı Dr. Hüseyin Gönençer tarafından acil ameliyata alındı. Kopuz'un yaklaşık 4 saat süren ameliyatta, yırtılan damarının yerine, suni malzemeden yapılan yeni bir damar takıldı. Kopuz'u ameliyat eden Prof. Dr. Hayati Özkan, yaptığı açıklamada, hastanın acil servise baygın olarak geldiğini belirtti. Prof. Dr. Özkan, şu bilgileri verdi:

''Kopuz, hastanemize geldiğinde tansiyon ve nabzı alınamayacak kadar yavaşlamıştı. Hastamızı vakit kaybetmeden bilgisayarlı tomografiye aldık. Tomografide, karın içindeki aort damarının genişleyerek sırt bölgesi içindeki yağ dokusuna doğru kanadığını tespit ettik ve hastayı hızlıca ameliyata aldık. 4 saat süren ameliyatla hastanın yırtılan aort damarını yapay damarla değiştirdik.''

Özkan, ameliyat sırasında Kopuz'a 8-10 ünite kan vererek, normal düzeyin çok altında olan kan düzeyini yükselttiklerini, böylelikle hastanın tansiyon ve nabzını normal seviyeye getirdiklerini belirtti.

Kalpten çıkıp, göğüs içi ve karın içi organlara temiz kanı taşıyan vücudun en büyük atar damarı olan ''aort''un yırtılmasında, yüksek tansiyon, damar sertliği, sigara içiciliği ve ileri yaşın risk faktörleri arasında olduğunu anlatan Özkan, ünlü fizikçi Einstein'in da 76 yaşında aort damarının yırtılması sonucunda öldüğünü anımsattı. Özkan, şunları kaydetti:

''Genişlemiş olan damar yırtıldığında, göğüs boşluğu ve karın içine doğru kanarsa, hastaların bir çoğu hastaneye yetiştirilemeden hayatını kaybediyor. Bazen de yırtılma sırt bölgesindeki yağ ve kas dokuları içine doğru olduğundan kanama geçici olarak durabiliyor ve müdahale için hekime zaman kalıyor. Asım Bey de bize bu durumda ulaşıp hayata dönen hastalarımızdan.''

(AA)