kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Zor durumdaki ING'ye hükümet desteği

Giriş Saati : 20.10.2008 11:07
Güncelleme : 21.10.2008 00:11
Yeni Haber
Oyak Bank'ı satın alarak Türkiye'de de bankacılık faaliyetleri yapan Hollanda'nın bankacılık ve sigorta şirketi ING de krizden etkilendi. Hollanda Hükümeti'nin ING Grubu'na 10 milyar euro'luk destek vereceği açıklandı.

The Times gazetesinin haberine göre Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos, Merkez Bankası Başkanı Nout Wellink ve ING CEO'su Michel Tilmant'ın yaptığı basın toplantısında hükümetin sermaye desteğine karşılık 10 milyar euro değerinde hisse senedi alacağı ve ING'nin yönetim kuruluna iki temsilci atayacağı ayrıca hükümetin yardımı ile bankanın ana sermayesinin yüzde 8 artırılmış olacağı belirtildi.

ING CEO'su Michael Tilmant, hükümetin bu desteğinin ING'nin kamulaştırılması anlamına gelmediğini, ancak hükümetin bankanın kârından pay alacağını belirtti.

Öte yandan ING Bank hisselerinin sermaye yapısıyla ilgili haberler nedeniyle yüzde 20 oranında değer yitirdiği kaydedildi.

"KURTARMA DEĞİL SERMAYE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI"

Hollanda Merkez Bankası, Hollanda Maliye Bakanlığı ve ING Grubu yetkililerinin 19 Ekim 2008 tarihinde vardığı anlaşma sonucunda, ING Grubu'nun Hollanda Hükümeti'nden 10 milyar Euro tutarında ana sermaye katkısı alacağı açıklandı.

ING Grubu'ndan 10 milyar dolarlı desteğe dair yapılan açıklamada söz konusu işlemin ING hisselerinde herhangi bir bölünmeye neden olmayacağı ve ING'nin sermayedar yapısında herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığı ifade edildi.

ING CEO'su Michel Tilmant konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Hali hazırda sermaye yapımız hedeflemiş olduğumuz seviyenin ve yasal rasyoların üzerindedir. Ancak son haftalarda piyasalarda yaşanan olağandışı gelişmeler, uluslararası arenada, içinde bulunulan piyasa koşulları göz önüne alındığında geleceğe yönelik sermaye gereksiniminin daha yüksek seviyede olması gerektiği inancını doğurmuştur.

Şu an ihtiyatlı bir yaklaşımla ana sermayemizi arttırmamızın bu değişken ortamda rekabetçi pozisyonumuzu daha da kuvvetlendireceği inancındayız. Bu işlem sermayedarlarımızın hisselerinde bölünmeye yol açmamakla birlikte 85 milyon müşterimize ilave güven sunmaktadır'' dedi.

Açıklamada, ING'nin sermayesinin güçlendirilmesi, Hollanda Hükümeti'nin 9 Ekim 2008 tarihinde açıkladığı sağlam temelli mali kuruluşların beklenmedik dış şoklara karşı korunmasına yönelik "Mali Sektör Sermayelendirme Programı" çerçevesinde gerçekleştirildiği vurgulandı ve şöyle denildi:

"Uygulamada diğer örneklerden farklı olan önemli husus, ING Grubunun hisse yapısının devlet kontrolüne geçmeden mevcut hissedarların haklarının korunması ve mevcut yönetimin devam etmesi kararı. Bu bir devletleştirme veya kurtarma operasyonu değil, derinleşerek artan olumsuz piyasa şartlarına karşılık önlem için dayanıklılığın artırılması ve uluslararası rekabetteki avantajlı durumun korunması amacıyla gerçekleştirilen bir sermaye güçlendirmesi."

Konuya ilişkin olarak Hollanda Hükümeti'nce yapılan açıklamada ise "Sağlıklı, iyi yönetilen ve dayanıklı bir finansal yapıya sahip ING Grubu, bu sermaye güçlendirmesi ile birlikte uluslararası standartlarda daha da güçlü bir konuma gelecektir," denildi.

Sermaye güçlendirme işleminin 12 Kasım 2008'de tamamlanması bekleniyor.

TAYVAN'DAKİ BİRİMİNİ SATIYOR

ING'in hükümetten alacağı destek haberinin ardından, ING'den yeni bir açıklama daha geldi.

Reuters'ın haberine göre, ING Tayvan'daki hayat sigortası birimini Fubon Financial'e 600 milyon dolara satacağını açıkladı.