kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kuran’ın altından geçen aile fertleri, yemin ederek kan davasını bitirdi.

29 yıldır süren 'öküz kavgası'nda barış

Murat YILDIRIM - Fuat TAPAN / SABAH
19.10.2008
Muş'ta, 29 yıl önce 'öküz kavgası' nedeniyle başlayan ve 20 kişinin can verdiği kan davası, barışla sonlandı. Batıya göç eden aileler Bitlis'te buluştu..
Muş'un Korkut ilçesinde tam 29 yıl önce bir çift öküz nedeniyle başlayan ve şu ana kadar 20 kişinin yaşamını yitirdiği kan davası barışla noktalandı. Korkut ilçesinin Çınarardı köyünde yaşayan Çukuri aşireti mensupları ile Gribe mezrasında yaşayan Beyler aşireti mensupları arasında, 1979 yılında bir çift öküz nedeniyle, silahların da konuştuğu bir kavga çıktı.

SİLAHLAR KONUŞTU
Bu olayla birlikte, iki aile arasında başlayan kan davasında 1982 yılına kadar her iki taraftan toplam 20 kişi yaşamını yitirdi. Defalarca yapılan barış girişimleri sonuçsuz kalınca kan davası da yıllarca sürdü. Son olarak yaklaşık 30 yıllık kan davasının noktalanması için taraflarla görüşmeler yapan bölgenin sayılan ismi Şeyh Nurettin Mutlu, aileleri anlaştırarak barışı sağlamayı başardı. Kan davası nedeniyle Batı illerine göç eden aileler, yıllar sonra Bitlis'in Güroymak ilçesinde düzenlenen barış töreninde bir araya geldi. Güroymak Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törende taraflar, Kuran'ın altından geçip yemin ederek barıştı.

'ÇOK MUTLUYUZ'
Törende konuşan Beyler aşiretinden Sıdık Çiftçi ve Çukuri aşiretinden Abdulcelil Çelik, yıllardan beri süren kan davasının yapılan girişimler sonucu barışla sonuçlanmasının sevindirici olduğunu, 29 yıldır devam eden kan davasının zarardan başka kimseye bir fayda sağlamadığını belirtti. Barış törenine, Korkut Kaymakamı Ali Edip Budan ve Güroymak Kaymakamı Aydın Börü de katıldı.