kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Erman Ilıcak

O'nu milyarderler kulübüne sokan Rusya'da küçülüp Körfez'e koşuyor

18.10.2008
Rusya'da kurduğu Rönesans İnşaat'ı 1.5 milyar $'lık büyüklüğe ulaştıran Erman Ilıcak, krizde 8 bin kişiyi çıkarıp rotasını Körfez ülkelerine çevirdi..
Rusya'daki gayrimenkul projeleriyle Forbes'in milyarder Türkler listesine 14'üncü sıradan giren Erman Ilıcak, krizde Rusya'daki işlerini küçültüp, rotasını petrol ülkelerine çevirdi. Enka'da inşaat mühendisi olarak çalışırken 26 yaşında şirketten ayrılıp 1994'te St. Petersburg'da Rönesans İnşaat şirketini kuran Erman Ilıcak, şirketi 15 yılda 1.5 milyar dolar büyüklüğe ulaştırdı. 15 bin kişi istihdam eden Rönesans İnşaat, dünyada başlayan ve Rusya'yı da vuran global ekonomik krizin etkileri ve devam eden projelere finansman sıkıntısı nedeniyle yaz aylarının başından itibaren 8 bin kişiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanların bin 500'ü Türk işçilerden oluşuyor. Rönesans İnşaat Başkanı Erman Ilıcak, "Rusya'da daralacağız ama çıkmayacağız. Orayı terk etmeyiz. Ama yeni projeye başlayamıyoruz. Çünkü finansman sıkıntıları yaşanıyor" dedi.

OPTİMUM'U GÖTÜRECEK
Ilıcak'ın yeni hedefi ise Libya ve Körfez ülkelerinde alacağı taahhüt işleri ile Rusya'da yaşadığı zorluğu dengelemek. Ilıcak, "Önümüzdeki yıllarda yine 15 bin kişi istihdam edecek duruma geliriz" dedi. "Önümüzdeki pazarlar güney ve doğumuzdaki ülkeler" diyen Ilıcak, Körfez ülkelerinde çok sayıda Türk şirketinin iş yaptığı hatırlatıldığında, "Bizim oradaki rakibimiz Türk şirketleri olmayacak. O pazarlarda diğer büyük uluslararası şirketlere rakip olmayı düşünüyoruz. Onların pastasından pay almak istiyoruz" diye konuştu. Ilıcak, bir yıl içinde Libya ve Ortadoğu'da 2 milyon Euro'luk taahhüt işi yapmayı hedefliyor. Körfez ülkelerinde iş yapmaya başladıktan sonra ise Optimum adıyla yaptıkları alışveriş merkezlerini bu ülkelere taşımayı planlıyor. Ilıcak hedefi şu anda dünyanın en büyük 60'ıncı inşaat şirketi arasında yer alan şirketini ilk 10 şirket arasına koyabilmek. Bunun için de gelen ortaklık tekliflerini değerlendirmeyi düşünüyor. Ortaklık yapabileceği şirketler arasında ise dünyanın en büyük beş inşaat şirketi arasındaki Bechtel, Fluor Corp, The Turner Corp, KBR, Kiewit Corp geliyor. Ilıcak, "Stratejik ortaklıklar kurarak yeni pazarlara açılmayı planlıyoruz. Büyük projeleri ancak bu şekilde yapabiliriz" dedi. Rusya'da elde ettiği gelirle 2001'den bu yana Türkiye'de arazi stoku oluşturan Ilıcak, Optimum markası için de yabancı ortaklığa gitmeyi düşünüyor. EKONOMİ