kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Konsey'de öncelik teröre verilecek

Duygu GÜVENÇ - ANKARA
18.10.2008
Türkiye, BM'de kendisine oy veren 151 ülkeye taahhütlerde bulundu. Ankara'nın öncelikleri arasında ise birinci sırada terör konusu bulunuyor..
Türkiye, BM Güvenlik Konseyi adaylığını açıkladığı 2003 yılının ardından tüm üyelere taahhütlerini ve önceliklerini yazılı olarak bildirdi. Bu çerçevede, 2009-2010 yılları arasındaki politikasını da açıkladı. Türkiye'nin Güvenlik Konseyi koltuğunda, birinci sırasında terörün yer aldığı öncelikler şöyle sıralanıyor: Türkiye;

* Terörizme karşı mücadelede temel örgütün BM olduğunu savunuyor. Terörle ilgili 13 uluslararası sözleşmenin tüm üye ülkeler tarafından onaylanmasını ve yürürlüğe girmesini talep ediyor.

* Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesini ve Sekreterliğin etkinliğinin arttırılması gerektiğini savunuyor.

* BM Milenyum Zirvesi kararları ışığında 2015'e kadar yoksulluk ve açlığa karşı mücadele ve gelişme için küresel ortaklık amaçlarına öncelik verecek.

* Küresel enerji güvenliğinin sağlanması gerektiğini savunuyor.

* Küresel çevre sorunları konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesini savunuyor. nKaynak üretimi, hızlı yerleşme, personelin güvenliği, çatışma sonrası bölgesel örgütlerle barışın tesisi, geliştirilmesi ve işbirliğinin barışın tesisinde öncelikli olduğunu düşünüyor.

* Farklı kültürler arasında etkileşimin önemine inanan Türkiye, farklı tarihi ve sosyal deneyimi ile yanlış anlamaların önlenmesi ve evrensel değerlerin geliştirilmesi için çalışmayı taahhüt ediyor.

* Silahların kontrolüne ve silahsızlanmaya özel önem veriyor.

* İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün uluslararası toplumda saygınlık için vazgeçilmez olduğuna inanıyor.

* Kadınların eğitimi, kadınlara karşı şiddetin önlenmesi, tore cinayetleri de öncelikler arasında.

* Çocuk hakları ve yaşam koşullarının geliştirilmesi için destek sürdürecek. Türkiye'nin ilk taahhütler listesindeki 'Kıbrıs sorununa çözüm bulunması' ise son tanıtım broşüründen çıkartıldı. Güvenlik Konseyi ve daimi temsilcilik için 2009'dan önce New York'a atanacak iki büyükelçiden birinin müsteşar Ertuğrul Apakan olması bekleniyor.