kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Limon büyüklüğünde ceviz yetiştirdi

Giriş Saati : 17.10.2008 12:12
Güncelleme : 17.10.2008 23:12
Yeni Haber
Kayseri'de emekli bir bando şefi, 5 yıl süren çabası sonucu limon büyüklüğünde ceviz yetiştirdi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Bandosu'nda uzun süre bando şefi olarak çalışan ve emekli olduktan sonra satın aldığı bağda amatör olarak değişik cinslerde ceviz, dut, elma üretimi yapan Feyyaz Tanırlı, her biri limon iriliğinde olan dev cevizleri yetiştirmek için 5 yıl emek verdiğini ifade etti.

Diktiği meyve fidanlarında değişik türlerden aşı denemesi yaptığını belirten Tanırlı, limon büyüklüğündeki cevizlerin görenleri şaşırttığını kaydederek şunları söyledi:

''Bahçemde değişik türlerden ceviz ağaçları var. Çok iri boyutlu ceviz yetiştirmek için 5 yıl uğraş verdim. Yaptığım denemeler sonunda limon büyüklüğünde ve içi tamamen dolu olan bir ceviz türü elde ettim. Bu cevize bu yıl Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanan kızım Gonca'nın adını verdim. Aşılama için 5 yıl uğraştığım ceviz ağacından bu yıl 25 adet limon büyüklüğünde ceviz elde ettim. Bendeki bu ceviz ağacından çok kişi, kendi ağaçlarına aşı yapmak istedi ama başarılı olamadı. Ceviz ağacına aşı yapmak çok zahmetli. Her biri normal bir cevizin 4 misli daha büyük olan cevizlerimden çok kişi tohumluk olarak satın almak istiyor ama elimdeki ceviz sayısı az olduğu için veremiyorum.''

Tanırlı, bu yıl ilk ürünü aldığı cevizlerin tohum olarak dikildiğinde, aynı ürünü verip vermeyeceğini bilemediğini de belirterek, ''ben bu ceviz türünü aşılamayla elde ettim. Tohumlamayla aynı ceviz elde edilir mi bilmiyorum. Bazı aşılı meyvelerin tohumlarından, aynı meyve elde edilemiyor. İlkbaharda diğer ceviz ağaçlarına da Gonca adını verdiğim ceviz ağacından aşılama yapacağım. Cevizlerin bir bölümünü tohum olarak kullanacağım. Bahçemdeki ağaçlara ve sebzelere kesinlikle kimyasal gübre ve ilaç vermiyorum. Koyun ve tavuk gübresi kullanıyorum. Ağaçlardaki böceklere karşı sadece kireç kullanıyorum'' diye konuştu.

(AA)