kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pamuk hâlâ tartışılıyor

ECE KOÇAL FRANKFURT
17.10.2008
60. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nın ilk gününde konuşan Nazlı Eray ve Nedim Gürsel, etkinliğin yalnızca Orhan Pamuk'a indirgenmesini eleştirdi. Oysa yazarın fuardaki varlığı, bir rock yıldızına gösterilen ilgiyi aratmıyor..
Yazar Nazlı Eray, Frankfurt Kitap Fuarı hakkında "Türkiye'nin çok fazla yazarı var. Keşke Türkiye'nin diğer sesleri de kendini duyurabilse... Türk edebiyatı sadece bir isim, yani Orhan Pamuk olmamalı. Tabii, Pamuk çok değerli ama, başkaları da var," diyor. Allah'ın Kızları romanı hakkında soruşturmaya uğrayan, ancak takipsizlik kararı verilen Nedim Gürsel de, benzer bir serzenişte bulunuyor: "Açılışta hep Orhan Pamuk'tan bahsedilmesi, biraz rahatsız edici. Çünkü bir edebiyatı tek bir isme indirgeme gibi bir durum var." Ancak bu eleştirilere rağmen Orhan Pamuk, Fuar'da rock yıldızı muamelesi görüyor. Dün Das Blaue Sofa, yani Mavi Koltuk denilen açık alanda gerçekleştirilen söyleşi, kuşkusuz olarak, fuarın en çok dinlenen etkinlikleri arasına girmiş görünüyor. Öyle ki, farklı ülkelerden pek çok hayranı, sadece Orhan Pamuk'un (İngilizce olarak gerçeklesen ve son romanı Masumiyet Müzesi'ni anlattığı) söyleşisini dinlemekle kalmıyor, tıpkı bir rock konserindeymiş gibi fotoğraf makinelerine saldırıyor. Aynı ilgi, söyleşi başlamadan önce ve söyleşinin sonrasında da sürüyor. Nobelli yazardan imza ve beraber bir kare fotoğraf çektirmek isteyenler, kuyruklar oluşturuyor.

DIŞ BASININ GÖZÜ ONDA
Türk edebiyatçıların eleştiri hedefi olan yazar Orhan Pamuk, yine uluslararası basının ilgi odağıydı. Dün, yazar hakkında İngiliz gazetesi, The Independent ve The Guardian'da önemli saptamalar içeren iki ayrı yazı birden, neredeyse aynı başlıklarla yayımlandı. The Independent, Pamuk için "Halkın düşmanıydı, Türkiye'nin kahramanı oldu" başlığını kullandı. The Guardian gazetesi ise, haberinde "Halk düşmanından Türkiye'nin ulusal kahramanına" ifadesini kullandı. Independent yazarı Boyd Tonkin, fuarın renkli olduğu kadar Türkiye'nin bazı alanlarda çelişkili tarafını da yansıttığını ifade etti. Yazar, Türkiye'nin çelişkili tarafını şu şekilde anlattı: "Türkiye'de devlet ve iktidar ülkeyi zıt yönlere itmeye çalışıyor. Pamuk'un sıfırdan gelip bir kahraman olması da yine seçimle iktidara gelen hükümet ile yargı ve orduyu kontrol eden derin devlet arasındaki çelişkinin bir sonucu." Gazete ayrıca Türkiye'nin Frankfurt Kitap Fuarı'na bütün renkleriyle katılarak Kürt, Musevi, Ermeni, Çingene ve Anadolu Müslümanları kültürünü hep birlikte yansıttığını aktardı. Ünlü Türk yazarlardan Elif Şafak ve Perihan Mağden'i de muhalif olarak tanımlayan gazete, köşe yazarı ve romancı Perihan Mağden ile yaptığı röportajda, Mağden'in, "AK Parti'nin gizli bir gündemi olduğuna inanmıyorum. AK Parti ile aynı görüşte değilim, asla oy vermem ancak demokratik olduğu sürece AK Parti'yi destekleyeceğim" görüşlerini gazeteye taşıdı. Guardian'da ise "Nobel ödüllü Orhan Pamuk, Türkiye'de baskı görmüştü. Şimdi ise, vatanının küresel büyükelçisidir" dedi. Pamuk'un fuardaki rolünün Türkiye'nin paradokslarına vurgu yaptığını da yazan gazete, bu durumu "Seçilmiş, yumuşak İslamcı hükümet ile gücü ordu ve yargıda olan "derin devlet' arasındaki soğukluğun garip bir sonucu" olarak nitelendirdi.
Haberin fotoğrafları