kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye, Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi

Giriş Saati : 17.10.2008 18:50
Güncelleme : 17.10.2008 23:05
Yeni Haber
Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. 192 üyeli BM Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylamada Batı Avrupa grubunda yer alan Türkiye, 2009 - 2010 Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine hak kazandı. İlk tur oylamada 151 oy alan Türkiye, Konsey'de iki yıllığına görev yapacak. Türkiye daha önce 1951-52 ve 54-55 yıllarında konsey üyeliğine seçilmiş ve son olarak da 1961'de konseye üye olmuştu.

Asya grubunda ise seçimi İran'ı geride bırakan Japonya kazandı. Afrika grubunda ise seçime tek aday olarak katılan Uganda geçici üyeliğe hak kazanırken, yine tek aday olan Meksika da BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Türkiye'nin bulunduğu Batı Avrupa grubundan seçilen ikinci ülke ise Avusturya oldu.

BM Güvenlik Konseyi'nde toplam 5 daimi üye, 10 geçici üye bulunuyor. ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa daimi üyeleri oluştururken Belçika, Burkina Faso, Kosta Rika, Hırvatistan, Endonezya, İtalya, Libya, Panama, Güney Afrika ve Vietnam ise 10 geçici üyeyi oluşturuyor. Bu üyelerin beşi Afrika ve Asya grubu, ikisi Latin Amerika grubu, ikisi Batı Avrupa ve biri Doğu Avrupa grubundan seçiliyor.

Bu ülkelerden Belçika, İtalya (Batı Avrupa), Panama, (Latin Amerika), Endonezya (Asya) ve Güney Afrika'nın (Afrika) görev süresi 31 Aralık 2008'de Burkina Faso, Kosta Rika, Hırvatistan, Libya ve Vietnam'ın görev süresi ise 31 Aralık 2009'da sona eriyor.

BM Genel Kurulu'nda bugünkü seçimler, görevleri 31 Aralık'ta sona erecek 5 ülke için yapıldı. Asya grubundan İran ve Japonya geçici üyelik için yarışırken, Afrika grubundan Uganda ve Latin Amerika grubundan Meksika tek aday olarak seçime girdi. Türkiye de Batı Avrupa grubunda İzlanda ve Avusturya ile yarıştı.

GÜL: "BU NETİCE CUMHURİYET DİPLOMASİSİNİN MÜHİM BİR BAŞARISIDIR"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Geçici üyeliğine seçilmesini, uluslararası toplumun Türk devletine gösterdiği güveni ve Türk milletine beslediği dostluğu yansıttığını vurguladı.

Abdullah Gül, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici üyeliğine seçilmesi dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'nin BM Genel Kurulu'nda bugün 2009 - 2010 dönemi için BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Gül, şöyle devam etti: "Türkiye'yi destekleyen BM üyesi tüm dost ve kardeş ülkelere kalbi şükranlarımı sunuyorum. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmemizi sağlayan Hükümetimize, Dışişleri Bakanlığımızın tüm mensuplarına, diğer ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yetkililerine, adaylık sürecimize destek veren sivil toplum örgütlerimize ve vatandaşlarımıza takdir ve teşekkürlerimi ifade ediyorum."

Cumhurbaşkanı Gül, ulaşılan neticeyi esasen, Cumhuriyet diplomasisinin her vatandaşın iftihar etmesi gereken mühim bir başarısı olarak değerlendirdi. Gül, "Türkiye'ye verilen destek, uluslararası toplumun Devletimize gösterdiği güvenin ve milletimize karşı beslediği dostluk ve sevgi duygularının bir yansımasıdır. Türk dış politikasının başlıca ilham kaynağını oluşturan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" vecizesi ülkemizin ve milletimizin barışçı kimliğinin de bir tezahürüdür" ifadelerini kullandı. Abdullah Gül, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğinin bu yöndeki süregelen gayretleri daha da etkili hale getireceği inancını dile getirerek, "Bu anlayıştan hareketle, Güvenlik Konseyi geçici üyeliği süresince ve takip eden dönemde, diplomasimizin tüm yeteneklerini dünya milletlerinin güvenliği, huzuru, esenliği ve refahı için seferber edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin bölgede ve dünyada barış, istikrar ve huzur için sorunların çözümünde rol oynayan bir güç olmaya; medeniyetler, kültürler ve dinler arasında diyalog ve uyum sağlama çabalarına katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti. Gül; demokrasi, insan hakları, saydamlık, kadın-erkek eşitliği gibi insanlığın ortak değerlerinin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması; açlık, yoksulluk, salgın hastalıklar, iklim değişikliği gibi ortak sorunlarının çözüme kavuşturulması için uluslararası toplumla elbirliği içinde çaba harcamaya kararlı olduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin terörizm ve şiddet, kitle imha silahlarının yayılması, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ile her türlü etnik-dini ayrımcılık ve aşırılıkla mücadele alanlarında da gayretlerini titizlikle sürdüreceğini kaydetti.

CİHAN