kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin hedefi: Yerelde 'tek adres' olmak

Bugünlerde siyaset, ağırlıkla " Yerel seçimlerde kim, nereden aday olacak?" sorusuyla meşgul.
Bu konuda en yoğun çalışmayı da CHP yürütüyor. Önceki gün Ankara'da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın bir araya gelmesi bu çabanın hızlandığını gösteriyor.
Büyük olasılıkla Murat Karayalçın CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olacak.
Sürpriz değil. Peki, seçimlerde sürpriz yapar mı?
Doğrusu o da belli değil. CHP'nin dönüp dolaşıp Karayalçın'da karar kılması bir çıkmazın işareti olarak yorumlanıyor. Genelde toplumun "yeni yüz" aradığı konuşuluyor. Ama daha önemlisi "yeni yüz ve yeni bir siyaset" aradığı gerçeği.
Bu gerçeğe de henüz bir cevap bulunmuş değil. Ancak CHP'liler bu kez farklı bir hesap yapıyor. 22 Temmuz seçimlerinde başarılamayan "solu toparlama" ve "sağa açılım" projesinin bu kez yerelde tutacağına inanıyorlar. Çünkü merkez sağ dağınık ve özellikle kentlerdeki merkez sağ oyları CHP'nin toplaması mümkün.
Bu ihtimal tabandan yükselen "Neden kendi kadrolarımız aday olmuyor?" eleştirilerini de bir ölçüde engelliyor.
CHP Genel Başkanı Baykal, önceki günkü Karayalçın görüşmesinden çıkar çıkmaz soluğu İstanbul'da aldı.
Peki, İstanbul'da özel bir durum mu vardı?
Bir açıklama yapılmadı ama gelen bilgilere göre Baykal, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'le olası "İstanbul adayları"nı masaya yatırdı. İstanbul'daki ilçe belediye başkan adaylarının büyük oranda belirlendiği, Anavatan Partisi'nden gelecek isimlere de onay verildiği söyleniyor.
Doğrusu kulislerde yeni ve sürpriz bir isimden söz edilmiyor. Sürpriz sayılabilecek tek isim eski DSP milletvekili Bahri Sipahi'nin Bayrampaşa Belediye Başkanı adayı olarak düşünülmesi.
Sipahioğlu, 2001'de dönemin Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'la birlikte DSP'den istifa etmişti.
Gelelim CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan aday adaylarına... Şu ana kadar çok isim söylendi ama olağanüstü bir gelişme olmazsa üç isim hâlâ ön planda.
Kemal Kılıçdaroğlu, Tanıl Küçük ve Ercan Karakaş ...
Başından beri CHP yönetimi İstanbulluların gönlünü kazanacak "güçlü" ve "makul" bir aday arayışında. Görünen o ki, bu arayışa adı geçen üç isimden biri seçilerek cevap verilecek. Ama bir sürprizin olmayacağını da kimse söyleyemez. Kim bilir belki de bir yer değiştirme. Örneğin Karayalçın son anda İstanbul'a aday olabilir.
Peki, CHP İstanbul'a böyle hazırlanırken AK Parti ne yapıyor? AK Parti'de mevcut başkanlardan gidenler, yerini koruyanlar ve yeni yüzlerle ilgili gelişmeleri de yakında ele alacağız.