kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Şırnak'ta 35 terörist ölü ele geçirildi

Giriş Saati : 17.10.2008 14:57
Güncelleme : 17.10.2008 18:02
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Şırnak'ın Cudi Dağı'nın doğusunda Besta bölgesinde 14 Ekim 2008 Salı günü sızma girişiminde bulunan iki ayrı terörist gruba düzenlenen operasyonun ardından elde edilen dinleme dokümanından, teröristlerin 35 zayiat verdiklerinin belirlendiğini belirterek, zayiatların bir bölümünü bölgeye gömdüklerinin, bir bölümünü ise yanlarında götürdüklerinin, hatta yaralı bir teröristin infaz edildiğinin anlaşıldığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Şırnak Cudi Dağı'nın doğusunda Besta bölgesinde konuşlu birliğin ileriden emniyetini sağlayan emniyet unsurlarına yönelik 14 Ekim 2008 Salı günü saat 16.00'dan itibaren sızma girişiminde bulunan iki ayrı terörist grubun bu faaliyetine başlama fırsatı verilmeden tespit edildiğini söyledi.

Emniyet unsurlarınca terörist gruplara süratle ateşle karşılık verildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, ayrıca, tabur merkezindeki destek silahları ve Şırnak bölgesinde konuşlu kobra helikopterleri ile terörist grupların yoğun bir şekilde ateş altına alındığını kaydetti.

Bu olayla ilgili bölücü terör örgütü unsurlarının kendi aralarındaki telsiz görüşmelerinden alınan bazı dinlemeleri gazetecilere okuyan Tuğgeneral Gürak, örgüt mensuplarının görüşmelerini şöyle aktardı:

-Kaç kişisiniz?
-Bir taraf 22, bir taraf 37, anlaşıldı tamam.
-Sayımız yeterli...
.....
-Havan atıyorlar geri çekiliyoruz 4-5 tane zayiat var.
-Gruplar birleşti yardım istiyoruz, zayiat 5'ten fazla olabilir.
-Ölüleri alacak mıyız?
-Alamayabiliriz.
-Bir tanesi kayadan düşmüş, kalçası kırılmış.
-Bu böyle gitmez kafasına sıkın.
-Destek geliyor, bir yaralının işi bitti.
-9 kişi yaklaştık 30 metre kadar sızmaya çalışıyorduk.
-3 ölüyü geri çekiyoruz, havan atışıyla bizi sıkıştırıyorlar aşağıya çekilin. Geri çekilin bizi görüyorlar. Araç geldi.
-Bir kişi daha gitti
Tuğgeneral Gürak, daha sonraki saatlerdeki bir dinlemeyi de şöyle aktardı:
-Helikopterler geldikten sonra tepenin güneydoğu yamaçlarında çukura girdik, 3 ölü daha verdik. Havan atışlarıyla sıkıştık, daha sonra kobraların gelmesiyle diğer grupla irtibatımız kesildi. 10 dakika önce buluştuk ve kayıp sayısı 34, 6 kişiden biri yaralı, telsizin bataryası zayıf, karşımızda 3-4 kol var. Sayıca bizden üstün olduklarından geri çekiliyoruz.
-Onay geldi geri çekiliyoruz.
-6 kişi yaralı
-Yaralıyla sınırdan geçemezsiniz onu da halledin,
-Dere yatağından çıktık, ölen arkadaşlardan 11 tanesini sakladık, 24 tane kaybımız var.

Tuğgeneral Gürak, 15 Ekimde tespit edilen daha büyük telsizlerin konuşmasında da olayı teyit niteliğinde, ''Dün saat 1'de Serdari'de arkadaşlar düşman pususuna düşüyorlar, ayrıntılar daha sonra verilecek'' şeklinde bir ifadenin geçtiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, ''Bu olayda örgüt büyük zayiat vermiştir. Ancak bölücü terör örgütü, ölülerini, Bayraktepe'de de olduğu gibi bölgeye gömmekte, bir kısmını yanında götürmekte veya arazinin uygun yerlerine bu ölüleri saklamaktadır'' bilgisini vererek, bölgede halen arama tarama faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

TUGAY KOMUTANININ DURUMU

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Hakkari'de 5 askerin şehit olduğu saldırı sonrasındaki operasyonda kırıma uğrayan helikopterde bulunan 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük'ün dizinde ve kaburgalarında kırık bulunduğunu, olayda yaralanan diğer personelin durumlarında herhangi bir hayati tehlike bulunmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Hakkari'nin Kavaklı (Beytüşebap-Altındağlar) bölgesinde bir grup teröristin barındığı yönünde bilgiler alınması üzerine, 15 Ekim 2008 Çarşamba günü saat 05.00'de 3 tabur ile bölgede bir operasyona başlandığını söyledi.

Birliklerin, gündüz Kavaklı Vadisi'ni aradıktan sonra aynı gün akşam operasyonun bir sonraki aşaması olan ve teröristlerin muhtemel bulunabileceği bölgeye doğru manevraya başladıklarını bildiren Tuğgeneral Gürak, ''Bu esnada Altındağlar'ın kuzeyinde, saat 20.30'da bir birliğimiz bölgesinde patlama meydana gelmiş, müteakiben teröristlerin açtığı ateş sonucu 4 güvenlik görevlisi şehit olmuştur. Teröristlere şiddetle karşılık verilmesi üzerine temas kesilmiştir'' bilgisini verdi.

Teröristlerin kaçış istikametine doğru süratle saat 22.30'da, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük'ün komutasında takviye bir komando bölüğünün helikopterlerle sevk edildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, helikopterlerin inişi esnasında bir helikopterin teknik nedenlerden dolayı kırıma uğradığını ve içindeki 16 personelin yaralandığını söyledi.
Yaralıların Şırnak'taki Asker Hastanesine sevk edildiğini ve yaralı personelden birinin hastanede hayatını kaybederek, şehit olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, yaralılar arasında, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük'ün de yer aldığını kaydetti.
Tuğgeneral Gürak, ''Tugay Komutanı'nın dizinde ve kaburgalarında kırık vardır. Yaralı personelimizin durumlarında herhangi bir hayati tehlike bulunmamaktadır. Meydana gelen olayda şehit düşen personelimize Allah'tan rahmet, değerli ailelerine ve yüce milletimize başsağlığı, tüm yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Bölgede operasyonlara devam edilmektedir'' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, son bir hafta içerisinde bölücü terör örgütünün eylemlerinden 3 vatandaşın zarar gördüğünü, teröristlerce gerçekleştirilen toplam 19 patlayıcı madde olayından 15 tanesinin güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında, bir yayın kuruluşunca 14 Ekim 2008 tarihinde yayımlanan ve daha sonra diğer basın yayın organları tarafından da kaynak gösterilerek kamuoyuna aktarılan belgelerle ilgili Genelkurmay Askeri Mahkemesinin 15 Ekim 2008 tarihinde verdiği karara değindi.
Tuğgeneral Gürak, bu konuda şu bilgileri verdi:

''Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Genelkurmay Başkanlığınca, basın yayın organlarına verilenler hariç, bölücü terör örgütüne yönelik icra edilen harekata ait gizli nitelikteki bilgileri içeren her türlü belge ve dijital kayıtların yayımlanmasının, düzenlenen soruşturmanın gizliliğini ihlal etme ihtimali bulunduğundan, söz konusu soruşturma ile ilgili tüm yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarının bu konudaki bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama faaliyetlerine, T.C. Anayasası'nın 13 ve 28. maddeleri ile 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yapma yasağı koymuştur.''
Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölücü terör örgütü ile mücadelesinin artan bir kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Tuğgeneral Gürak, 10 Ekim 2008'den bugüne kadar meydana gelen olay sayısı, zayiat durumu ve ele geçirilen teröristlerle ilgili bilgiler aktardı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bölücü terör örgütüne yönelik icra ettiği faaliyetler kapsamında; 10 Ekim 2008'den bugüne kadar toplam 31 iç güvenlik olayı meydana geldiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, bu dönemde de teröristlerin mayın ve patlayıcı madde kullandığı olayların yoğunlukta olduğunu kaydetti.

Teröristlerce gerçekleştirilen toplam 19 patlayıcı madde olayından 15 tanesinin güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini belirten Tuğgeneral Gürak, dönem içinde 5 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Bu dönemde yapılan istihbarat takibi sonucu, 2 defa Zap ve Hakurk bölgesine sınır ötesi hava harekatı icra edildiğini hatırlatan Tuğgeneral Gürak, bu harekatlardan örgütün üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu değerlendirilen Zap bölgesine yapılan hava harekatına dikkati çekerek, hava harekatı sonucu belirlenen hedeflerin tam isabetle vurulduğunu vurguladı.

Tuğgeneral Gürak, ''Aynı dönem içinde güvenlik kuvvetlerimizden; 5 personel şehit olmuş, ayrıca bölücü terör örgütünün eylemlerinden 3 vatandaşımız zarar görmüştür'' dedi.

ARAMA-KURTARMA FAALİYETLERİ

Türk Silahlı Kuvvetlerince yapılan arama-kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, son bir haftada toplam 8 adet arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 103 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını, 1 kişinin ölü olarak bulunduğunu söyledi.


AA