kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'nin en büyük bankası battı ülkeyi 'Sosyalizm' korkusu sardı

27.09.2008
Sosyalizmin kuramcılarından Marx'ın ruhu ABD piyasaları üzerinde dolaşıyor. 307 milyar dolarlık varlığıyla ABD'nin en büyük bankası Washington Mutual'a el konuldu. Kapitalizmin kaleleri birer birer devletleştiriliyor..
ABD hükümeti, ülkenin 119 yıllık en büyük mevduat ve kredi bankası Washington Mutual'a (WaMu) el koydu. Birinci Dünya Savaşı'nda Washington'un en güvenli bankası olarak gösterilen, 1929'daki Büyük Buhran döneminden de başka bir bankayı devralarak büyümeyle çıkan Wamu, yılbaşından bu yana krize kurban olan 13'üncü banka oldu. Tutsat kredilerinden kaynaklanan zararlardan ve küresel finansal krizden en fazla etkilenen bankalardan WaMu'nun varlıkları ise JPMorgan tarafından 1.9 milyar dolara satın alındı. ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen ''Federal Deposit Insurance Corp'' Başkanı Sheila Bair, kurtarma operasyonunun banka hakkındaki spekülasyonlar ve müşterilerin sakinleşmesi için perşembe gecesi yapıldığını söyledi. ABD hükümetinin bankaya el koymasının, alternatifler üzerinde çalışan banka yönetim kurulu için sürpriz olduğu da belirtildi.

EN BÜYÜK BANKA İFLASI
Washington Mutual'a el konulması, bankanın 119 yıllık bağımsızlık deneyimini sona erdirirken, bu el koyma ve satış işlemi Washington yönetiminin bankacılık endüstrisini tıkayan sorunlu mortgage kredilerini temizleme girişimlerindeki son tarihi adım olarak değerlendiriliyor. Düzenleyici kurumlara göre, WaMu varlıkları 307 milyar dolar ve mevduatları 188 milyar dolardı. ABD'de daha önce en büyük bankacılık iflası Continental Illinois National Bank & Trust olmuştu. Banka 1984'te çöktüğünde 40 milyar dolar varlığa sahipti. JPMorgan Chase, satın alma sonrası 2.04 trilyon dolar varlıkla Citigroup'un ardından ülkenin ikinci büyük bankası oldu. El koyma ve satış işleminden sonra kaç kişinin işsiz kalacağı bilinmiyor.