kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz, şimdi de Fortis'in kapısını çaldı

27.09.2008
ABD, ekonomisini 700 milyar dolarlık planla kurtarmaya çalışırken Avrupa'da da sıkıntı artıyor. Son olarak Hollanda-Belçika bankası Fortis'in, aralarında Türkiye'nin de dahil olduğu varlıklarını satabileceği açıklandı..
ABD'deki krizin Avrupa'ya en büyük yansıması yavaş yavaş hızlanıyor. 12 Eylül'de başlayan ilk dalgada İngiltere'nin en büyük mortgage şirketi HBOS iflasın eşiğine geldi. İngiltere'de, hükümetin devreye girmesiyle Lloyds ile evlendirilerek sorunu çözüldü. Ancak Avrupa'da sıkıntılar giderek artıyor. Dün, bir süredir sıkıntıda olduğu konuşulan Belçika-Hollandalı Fortis Bank'ın varlıklarını satacağının duyulması, İngiltere'nin ikinci büyük mortgage şirketi Bradford & Bingley'in zorda olduğuna ilişkin gelen haberler bu sıkıntının daha bir süre devam edeceğini ortaya koydu.

14.6 MİLYAR $ ARANIYOR
Belçika gazetesi De Tijd, Belçika-Hollanda finans grubu Fortis'in elindeki 'mücevher' değerindeki varlıklarını doğru fiyatı bulduğu zaman satmayı düşünebileceğini bildirdi. Gazete, analistlerin görüşlerine dayandırdığı haberine göre Fortis'in mücevherleri arasında Türkiye operasyonları, fon yönetimi birimi, tröst yönetim birimi, ABD'deki opsiyon operasyonları ve Asya'daki bazı sigortacılık faaliyetleri bulunuyor. Fortis, 3 yıl önce Türkiye pazarına Dışbank'ı alarak girmişti. Banka, akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre de kurumun varlıklarını satarak 14.6 milyar dolar gelir elde etmeyi planlarken Fortis CEO'su Herman Verwilts, 8 milyar Euro'luk sermaye hedefine ulaşabileceklerini ve şirketin iflas etmeyeceğini açıkladı. CEO ekstrem senaryoya göre bankanın asıl varlıklarını bile satabileceğini dile getirdi.
Haberin fotoğrafları