kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Fiat İş Birim Direktörü Okan Baş

Piyasalardaki dalgalanma ticari araç pazarını olumsuz etkiledi

22.09.2008
Ticari araç pazarı küresel krizle birlikte ortaya çıkan dalgalanmadan olumsuz etkilendi. Finansal seçenekler azalınca yeni ürün tanıtımlarıyla pazar dinamiği yakalanmaya çalışıldı. Satışlar yılın ilk 8 ayında yüzde 1,9 düştü..
Ticari araçlar, bundan bir kaç yıl öncesine kadar, yüksek maliyetleri, çekici olmayan tasarımları, geride kalan motor teknolojileri, düşük yol tutuşları, yüksek yakıt harcamaları ve konfordan uzak oluşlarıyla, kullanıcılar için 'tercih edilmeyen' alternatiflerdi. Fakat otomotiv şirketleri, potansiyel pazarı görerek, kısa bir zamanda açığı kapattılar. Ticari araçlar artık teknoloji, tasarım ve konfor açısından binek araçların hiç de gerisinde değil.

Kobilerle büyüdü
Dayanıklılıklarının yanı sıra manevra kabiliyetine sahip olmaları ve dizel teknolojisindeki gelişmeler sayesinde Türkiye'nin gözdesi oldular. Türkiye ticari araç segmentinde Avrupa'nın en hızlı büyüyen pazarlarından biri. Son yıllarda hafif ve ağır ticari araç satışlarındaki yükselen grafik, Türkiye'yi Avrupa'nın en fazla ticari araç satılan ülkeleri arasına soktu. Hem binek, hem de ticari kullanım özelliklerine sahip olması hafif ticari araçlara olan talebi artırıyor. İş amaçlı ticariler, mesai bitiminde ya dahafta sonu binek otomobil olarak da kullanılıyor. KOBİ'lerin sayılarındaki artış da hafif ticari araç pazarını büyüten başka bir neden.

Satışlar yüzde 1,9 düştü
Türkiye hafif ticari araç pazarı yılın ilk 8 ayında 2007'ye göre yüzde 1.9 düşüşle 132 bin 799 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde binek otomobil pazarı ise yüzde 10.3 arttı ve 216 bin 77 adete yükseldi. 2008 yılı Ağustos ayında hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.47 azalarak 17 bin 568 adede geriledi. Ticari araçların yenilenme ömürlerinin çeşitli periyotlarla yapılması, makroekonomik göstergelerin dalgalanması ve uluslararası piyasalarda yaşanan finansal kriz ortamının yansımaları Türkiye pazarında ticari araç satışlarını olumsuz etkiledi. Yıla yükselişle başlayan pazar, büyümesini mayıs ayına kadar sürdürdü, daha sonra inişe geçti. Türkiye'nin önde gelen otomotiv şirketlerinin yöneticileri, hafif ticari araç pazarındaki son gelişmeleri ve kendilerinin pazara bakışını sizler için değerlendirdi.
Haberin fotoğrafları