kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
EMRE AKÖZ

Planın parçaları

Bir yıl önceki seçimleri oyunu yükselterek kazanan AKP'yi dağıtmak için yapılan planın basamakları şöyleydi:
1) Parti Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından kapatılacak, başta Tayyip Erdoğan olmak 40 kadar kalburüstü yöneticiye siyaset yasağı gelecekti.
Ancak bu kadarı partinin 'çözülmesi' için yeterli değildi; alternatifin de gösterilmesi gerekiyordu.
2) Bugünlerde yapıldığı gibi, yolsuzluk dosyaları açılacak, "İşte ak sandığınız insanlar, aslında karadır" denilecekti.
3) AKP'nin kurucusu olmasına rağmen, "yolsuzlukları görerek", "laikçilerin haklı endişelerini anlayarak" kendini geriye çeken Abdüllatif Şener alternatif olarak sunulacaktı.
4) Böylece oluşacak siyasi türbülansta, AYM'nin yasak getirmediği milletvekillerinin bir kısmı Şener'in partisine geçecek; "Diğerleri kara, asıl ak biziz" diyeceklerdi.
Ancak dünya konjonktürü bu planda aksamaya yol açtı. Başta ABD ve Avrupa Birliği gibi küresel siyasi aktörlerin devreye girmesiyle, AYM partiyi kapatamadı.
Zevahiri kurtarmak için " ölçülü biçili " bir karar çıktı mahkemeden. (Kararın gerekçesi açıklandığında, görün siz şamatayı.)
Ancak AKP'yi dağıtmak isteyen güçlerin, aksamaya karşın plana bağlı kaldığı görülüyor.
İlginç bir durum bu; demek ki hala umutları var. Bu aralar başkanlık seçimi yapmaya hazırlanan ve büyük finans kriziyle kendi derdine düşen ABD'nin, meydanı biraz boş bırakmasından mı yararlanmayı düşünüyorlar acaba?
Not 1: Türkiye'de maalesef her zaman yolsuzluk yapıldı. En gerekli zamanda, yani 2007 seçimlerinden önce bile açılmayan dosyaların, bugünlere saklanması ve art arta kamuoyuna sunulması, seçim kazanmanın ötesinde, bir plana uygun hareket edildiğini gösteriyor.
Not 2: Araştırmalar, yolsuzluğa karşı en çok, "orta ve üst kesimden, iyi eğitimli kentlilerin" hassas olduğunu gösteriyor. Bu kesimler ağırlıklı olarak CHP'ye oy veriyor. Yani "dosya furyası", AKP'den pek oy götürmez ama CHP'ye bir miktar kazandırır.