kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan

Yüksek gelirli daha az vergi verecek

27.09.2008
Yeni gelir vergisi kanun taslağıyla vergi tarifesinin 4'den 3'e indirilmesi, yüzde 35 vergi diliminin kaldırılması öngörülüyor. Futbolcular da serbest meslek erbabı tarifesinden vergilendirilecek..
Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı ile vergi tarifesi değişiyor. Vergi Konseyi, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan ve bayramdan sonra son şeklini alması beklenen taslağa göre, gelir vergisinde oran sayısı 4'den 3'e inecek. Halen yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak uygulanan oranlar da yüzde 10, 20 ve 25 olarak düzenlenecek. Dilimler de 7 bin 500 YTL, 20 bin YTL ve 40 bin YTL olarak sıralanacak. Buna göre, gelir vergisine tabi girişim kazançları ve ücretlere isabet eden vergi matrahının 7.500 YTL'ye kadar olan kısmından yüzde 10 gelir vergisi alınacak. 20 bin YTL'nin ilk 7.500 YTL'si için 750 YTL, fazlası için yüzde 20 vergi olacak. 40 bin YTL'nin 20 bin YTL'si 3.250 YTL, üstü yüzde 25 oranında vergilendirilecek.

BİR YIL KRİZ RÖTARI
Ancak oran konusu Maliye Bakanlığında yeniden ele alınıyor. Maliye Bakanı Unakıtan'ın oran indirimine sıcak baktığını belirten Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, alternatifli çalışma yaptıklarını belirterek, şu bilgiyi verdi: Her bir alternatifin getirisini ve götürüsünü hesaplayacağız. Daha sonra da bunları Bakanımızın ve hükümetin önüne koyacağız. Nihai karar burada verilecek. Ancak, oran indiriminin yürürlük tarihi de ayrıca değerlendirilecek. Dünyadaki küresel krizin bizi nasıl etkileyeceğini de dikkate alarak bu konuda bir karar verilecek. Yeni Gelir Vergisi Kanunu 1 Ocak 2009'da yürürlüğe girse bile yeni oranların uygulanması 1 Ocak 2010'a da bırakılabilir.'' Yeni taslağa göre, küçük esnaf vergiden istisna tutulacak. Küçük esnaf 50 YTL harç ödeyerek edineceği esnaf belgesi karşılığında vergi vermeyecek.
Haberin fotoğrafları