kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte Türk zekasının ürünleri

Giriş Saati : 18.09.2008 12:44
Güncelleme : 18.09.2008 23:00
Yeni Haber
Akçakoca ilçesinde bir mucit ve bir makine mühendisi geleceğin kredi kartı "One Kart" ve gazlı içeceklerde gaz kaçırmayan şişe icat ettiler.

Mustafa Cesur, alış verişlerde yaşadığı bakiye sorununa çözüm yolu bulmak için Makine Mühendisi Süleyman Turunç ile birlikte yaptığı çalışmalar sonrasında 'One kart' adını verdikleri geleceğin kredi kartını icat etti. Mustafa Cesur, kredi kartı kullanıcılarının genelinde yaşadığı bakiye sorunundan yola çıkarak böyle bir icat bulduğunu belirterek "Birçok kredi kartı kullanıcısı alış verişlerden sonra kasada bakiye sorunu yaşıyor. Bunu bende bizzat birkaç kez ailemle birlikte yaşadım. Bu bende bir fikir oluşmasına neden oldu. Kendi kendime bir gece bu mağduriyetlerin yaşanmaması için ne yapabilirim diyerek yola çıkıp ilk olarak ekran fikri, tuş takımı aklıma geldi. Bu buluş ile kullanım bakiyeleri görülebilecek. Kullanıcı tuş takımı yardımı ile ne kadar bakiyesinin kaldığını görebilecek. Kasaya kartını ona göre uzatabilecek. Yetersiz bakiye ortadan kalkmış olacak" dedi.

One Kartı teknik olarak tasarlayan Makine Mühendisi Süleyman Turunç da, şöyle konuştu: "Biz üzerinde ekranı, tuş takımı olan, şifre girildiğinde fonksiyon tuşları ile bilgileri ekranda görebileceğiniz bir kredi kartı oluşturduk. Bunun yanında insanlar post cihazının başına gittiğinde önce kartı uzatıyorlar sonra kendilerine şifrematik uzatılıyor, şifrematikten şifre giriyorlar uğraş veriyorlar. Bu kart sayesinde vatandaş elinde şifre girecekleri bir kart olacak ve şifreyi kendisi girip kartını belli bir
zaman aralığında kullanıma açmış olacak fikri oluştu. Bu fikir bir hayal ürünü değil gerçek hayatta da uygulanacak bir ürün. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Bu kartın biz fikir tasarım haklarını koruma altına aldık."

GAZ KAÇIRMAYAN ŞİŞE

Geleceğin kredi kartını tasarlayan Mustafa Cesur ile Süleyman Turunç, icatlarında sınır tanımayarak "One Şişe" adını verdikleri gaz kaçırmayan şişe icat ettiler. Asidinin kaçması sonucu bozulma meydana gelmesini engelleyen şişe sayesinde vatandaşların artık gazlı içecekleri taze bir şekilde saklayabileceğini belirten Mustafa Cesur, şöyle konuştu:

"Dünya genelinde tüketicinin en büyük sorunu gazlı içeceklerin kapağının açılması ile özelliğini yitirmesi. Bu büyük bir ekonomik israfa sebep oluyor. Bizim geliştirdiğimiz şişede kullanımdan sonra şişenin içerisindeki hava boşluğu sürekli kapatılan bir mantıklı proje olduğu için bunun içinde kullanılan gazlı içecek son bardağına kadar taze bir şekilde içeceksiniz." Şişenin çalışma sistemi hakkında bilgiler veren Cesur, sözlerine şöyle devam etti:

"Şişemiz birkaç ekten oluşuyor. İcat ettiğimiz şişenin akış boğazını bilinçli olarak daralttık. Bunun nedeni de sıvının yoğun akması ve hava kabarcığının şişe içerisine girmemesi. İkincisi akış sırasında ağız kısmına bir çek valf yaptık. Bu çek valf akış olduğu zaman açılıyor. Akış bittikten sonra kendisi otomatik olarak kapanıyor. Bu sayede şişenin içine hava girmesini engelleniyor. Birde şişenin dip kısmında ikinci bir çek valf var. Bu istenirse takılabilir istenirse takılmaz. Şişenin alt kısmında da bir hava yastığı var.

Her akışta içeri giren havayı balon kendi içerisine alıyor ve giren hava bu balon içinde tutuluyor. Bu sayede şişenin içinde bulunan asit karbonhidrat kaçacak yer bulamıyor. Hava girmeyen şişedeki üründe günlerce taze bir şekilde korunabiliyor."

One Kart ve One Şişesinin mucidi Mustafa Cesur, buluşlarının bunlarla sınırlı kalmayacağını, her gün yeni bir fikirle uyandığını ve çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

(İHA)