kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Bebek koltuğunu ortaya koyun'

Giriş Saati : 18.09.2008 11:58
Güncelleme : 18.09.2008 23:00
Yeni Haber
Yapılan bir araştırmaya göre arabalardaki bebek koltuğunun, arka koltuğun ortasında olması, bebeklerin kazalarda zarar görmesini engelliyor.

Uzmanlara göre, arabalardaki bebek koltuğunun yaygın düşüncenin aksine arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulması daha güvenli.

Arka koltuğun orta kısmı camlara ve kenarlara uzak olduğu için bebeğin kazayı, hasarsız ya da az hasarla atlatmasının mümkün olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Baz, ağır kazalarda dahi bebeklerin en az zarar gördükleri yerin arka koltuğun tam ortası olduğunu kaydetti. Dr. Baz, şunları söyledi:

"Çünkü bu bölge tehlikelerden uzak bir bölge. Ortada oturan bebeğin çarpma anında camdan fırlayacağı yönünde yanlış bir kanı vardır. Bebek koltuğu satanlar bile bilinçsiz. Zaten ülkemizde çocuk koltuğu kullanımı da yeterli değil. Mesela Avrupa ülkelerinde doğum yaptığınız hastaneden çıkarken aracınızda ana kucağı yoksa sizi taburcu etmiyorlar, Türkiye'de ise böyle bir şey söz konusu bile değil.

Türkiye'de bu konuda bilincin ne düzeyde olduğunu anlamak için seyir halindeki araçlara bakmak yeterli oluyor. Ailelere bebek koltuğu satanlar tarafından eğitim verilmeli. Bu eğitimlerde çocuğun kaç yaşına kadar ön koltuğa oturtulmaması gerektiği de anlatılmalı. Ailelere uygulamalı olarak nasıl bağlayacakları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği öğretilmeli."

(CİHAN)