kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pala Şair'in İstiklâl serüveni

EVRİM ALTUĞ
18.09.2008
Beyoğlu İstiklal Caddesi'nin yaşayan simgesi Pala Şair, Halil Altındere'nin Bunun Bir Sergi Olduğundan Emin Değilim sergisi ile caddeye heykeliyle geri döndü..
Güncel sanatçı Halil Altındere'nin Bunun Bir Sergi Olduğundan Emin Değilim adlı ilk kişisel sergisi, Galatasaray'daki Yapı Kredi Kültür Merkezi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nin önünde yapılan bir açılış eşliğinde sanatseverlere sunuldu. Temelini Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde yaşayan ancak yakın zaman önce hayata veda eden Pala Şair namlı gerçek kişiden alan sergi, 11 Ekim'e kadar galerinin Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki halka açık sergi 'kabininde' ziyaret edilebilecek. Caddedeki yayalardan büyük ilgi gören sergi, beraberinde Pala Şair figürünü temsil eden 15 metrelik dev bir resmi de sergi mekânının cephesine sunuyor. Etkinlik, Alman küratör Rene Block'un editörlüğü ve Melih Fereli'nin sanat danışmanlığında hayata geçirdiği İstiklal Serüveni başlıklı güncel sergi dizisi kapsamında izlenecek. Sergiyle eşzamanlı olarak, Süreyyya Evren'in kaleme aldığı, Halil Altındere / Kayıplar Ülkesiyle Dans adlı monografi de Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Sanatçı Altındere, sergiyi İstiklal Caddesi'nin simgesi haline gelen Pala Şair'in sağlığında, kendisinin izni ve tarafına ödenen telif karşılığında hayata geçirdi. İşin trajik ve ironik bir diğer yönü ise, sanat eserine temel olan Pala Şair'in bu çalışmadaki telif hakkı ve işbirliğini, aldığı bir yıllık kira bedeli karşılığında kabul edişiydi. Pala Şair, sağlığında çevresine kendisinin Atatürk'ten sonraki en önemli kişi olduğunu anlatıyordu. Altındere ile sergiyi konuştuk.

* Sergiye yol açan koşullar nelerdi?
Halil ALTINDERE: Bu çalışma, dünyada iki yerde yapılıyor ama gösterildiği kaynaklar, Hollywood yıldızları gibi unsurlara dayalı. Bu anlamda Madame Tussaud müzesi çok daha etkili; bildiğiniz gibi orada tarihe daha fazla geçmiş olan siyasetçi figürleri değerlendiriliyor. Bunun bir diğer alternatifi ise Rusya'nın St. Petersburg kentinde üretiliyor. Biz, bu projeyi Rusya'da hayata geçirmeye çalıştık. Çünkü Madame Tussauds müzesindeki, son derece astronomik fiyatları bize öneriyordu. Bu yönüyle, daha ulaşılabilir bir bütçe ortaya çıktı. Ben çalışmama konu olan Pala Şair'i ilk olarak beş yıl önce Super Turk isimli bir çalışmam nedeniyle tanımıştım. 2001'den bu yana Beyoğlu'na tanıdık olduğum için, sürekli olarak kendisiyle İstiklal Caddesi'nde karşılaşıyordum. Projede Pala Şair'e bir Superman tişörtü giydirmiştim. 2007 sonunda, küratör Rene Block tarafından bu proje önerisi bana sunulduğu zaman bu sergi aklıma geldi. Caddenin hafızası gereğince, Pala Şair tiplemesini bir halk kahramanı olarak gördüm. Bu yönüyle onu hem sınıfsal kodları, hem de İstiklal Caddesi'nin temsil ettikleri üzerinden şekillendirdim. Aslında ilk defa bir heykel projesi üzerinde çalışıyorum. Ama bu son çalışmamın öteki eski eserlerimle de ilişkisi olduğunu sanıyorum.
Haberin fotoğrafları