kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uzmanlardan diyet uyarısı

Giriş Saati : 18.09.2008 12:21
Güncelleme : 18.09.2008 23:00
Yeni Haber
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Asuman Demirkaya,Türkiye'de son günlerde yanlış diyet uygulamalarıyla birlikte gelen ölüm haberlerinin diyet yapacaklara ders olması gerektiğini söyledi.

Asuman Demirkaya, Galatasaray'ın eski Asbaşkanı Ali Dürüst'ün 19 yaşındaki yeğeni Dila Kurt'un kilo vermek için gittiği zayıflama kampında kalp krizi geçirerek ölmesi ve Tekfen Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Leyla Akçağlılar'ın yaptığı yanlış diyet nedeniyle hayatını kaybetmesinin şüphesiz diyetisyenleri de çok üzdüğünü söyledi.

Diyeti yeterli ve dengeli beslenme olarak tanımlayan Demirkaya, "Diyet, insanın yaşam kalitesini yükseltmesi için yaptığı vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarda ve uygun zamanda, bilinçli olarak aldığı programdır. Günümüzde ise insanlar diyeti estetik açıdan, zayıflamak için yapıyor" dedi.

Kişinin gerçekten diyete ihtiyacının olup olmadığının önemli olduğunu kaydeden Demirkaya, "İnsanların zayıflamaya ihtiyacının olup olmadığını bilerek ve kendine özgü diyeti seçmesi gerekiyor. Çünkü diyet, kişinin yaş, boy, kilo gibi özelliklerine bakılarak değişebiliyor" dedi.

Zayıflamak isteyen kişilerin kesinlikle kısa sürede çok fazla kilo kaybı yapmamaları gerektiğinin de önemine değinen Demirkaya, "Bizim önerdiğimiz kilo kaybı ayda 2 ile 4 kilogram arasıdır. Daha fazla kilo kaybı vücuttaki su oranını azaltıyor. Biz bu nedenle aşırı kilo kaybını önermiyoruz" dedi.

Ayşe Leyla Akçağlılar'ın yaptığı gibi tek taraflı beslenmeyi önermediklerini belirten Demirkaya, "Diyetlerimizde karbonhidrat, protein ve yağ oranını dengeli bir şekilde vermekteyiz. Özellikle bol sıvı tüketimini önermekteyiz" dedi. Demirkaya, son günlerde yaşanan olayların diyet yapan ve yapacaklara ders olması gerektiğini vurguladı.

(İHA)