kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ata'nın hayatı beyazperdede

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 16.09.2008 11:12
Güncelleme : 16.09.2008 22:38
Yeni Haber
Ölümünün 70. yıldönümünde Atatürk'ü Türk seyircisine farklı bir bakış açısıyla sunmaya hazırlanan "Mustafa" isimli film 29 Ekimde gösterime girecek. Yönetmenliğini Can Dündar'ın üstlendiği film; seyirciyi, özellikle de yeni nesli büyük önder Atatürk'ü yeniden keşfe davet ediyor...
15 sene boyunca Atatürk belgeselleri yapan, "Sarı Zeybek"le seyirciyi Ata'nın insani yüzüyle tanıştıran gazeteci/yazar Can Dündar, O'nun bütün hayatını sinema diline dökmek için yönetmen koltuğuna oturdu. Bugüne kadar Mustafa Kemal Atatürk üzerine yapılan belgesellerin Türkiye ölçeğiyle sınırlı, belli bir dönemle kısıtlı olması ve resmbir dilde tutsak kaldığı düşüncesiyle hazırlanan "Mustafa"nın, sinema alanındaki büyük bir eksikliği tamamlaması amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda film, Atatürk'ün Selanik'ten Dolmabahçe'ye kadar hayatını mercek altına aldığı gibi O'nu şablonlardan uzak olarak askeri, siyasi, insani boyutlarıyla anlatıyor.

HER BELGE İNCELENDİ
Film için Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri başta olmak üzere, yerli ve yabancı pek çok arşiv özel izinle açıldı. Atatürk'ün daha önce görülmemiş fotoğraflarına, hatıralarını yazdığı not defterlerine, yakınlarına yolladığı çok özel mektuplarına, günlüğüne, el yazmalarına ulaşıldı.

"Mustafa"nın çekim ekibi Atatürk'ün ayak bastığı Selanik'ten Manastır'a, Şam'dan Berlin'e, Sofya'dan Karlsbad'a kadar her coğrafyaya giderek, doğduğu odadan, öldüğü odaya dek her mekana girerek O'nun hayatını yerinde görüntüledi. Atatürk'e dair yazılmış kitaplar, yerli yabancı basın, diplomatik yazışmalar geniş ve deneyimli bir kadro tarafından tarandı. O'ndan kalan eşyalar, O'nu anlatan anılar, çalıştığı karargâhlar, yaşadığı evler, geride bıraktığı belgeler, sevdiği müzikler, söylediği sözler titizlikle derlendi. Bütün bu çalışmaların sonucunda ortaya sahici, objektif ve sıcak bir hayat hikâyesi çıktı.

Müzikleri Goran Bregovic tarafından bestelenen filmde, yeni kuşağın okulda öğrendiği klasik bilgilerden ve eski siyah beyaz görüntülerden sıkılmış oldukları varsayımıyla, samimi bir dil ve modern animasyon teknikleri kullanıldı.

Warner Bros'un dağıtımını gerçekleştirdiği "Mustafa", 29 Ekimde Türk sinema seyircisiyle buluşacak.

FİLMİN FRAGMANI