kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Şeker hastalarına papatya çayı umudu

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 16.09.2008 15:01
Güncelleme : 16.09.2008 22:38
Yeni Haber
Yapılan bir araştırma, papatya çayını günlük olarak tüketmenin tip 2 diyabetinde meydana gelen görme kaybı, sinir ve böbrek hasarı gibi komplikasyonları önleyebileceğini ortaya koydu.

BBC'nin haberine göre İngiliz ve Japon araştırmacılar tarafından papatya özütüyle beslenen diyabetik farelerde kan şekeri seviyelerinin azaldığı ve diyabetik komplikasyonların gelişimiyle ilişkili bir enzimin aktivitesinin durduğu gözlemlendi.

Diabetes UK Vakfı; hastaları, araştırmalar kesin bir sonuç vermeden harekete geçmemeleri konusunda uyardı. Ancak araştırmacılar, yapılan çalışmanın yeni bir anti-diyabetik ilaç umudunu güçlendirdiğini söyledi.

Papatya aynı zamanda senelerdir stres, üşütme ve adet sancıları gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisi için kullanılıyor.

PAPATYA KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ ETKİLİYOR
Atsushi Kato liderliğindeki Toyama Üniversitesi araştırmacıları, diyabetli fareleri 21 gün boyunca papatya özütüyle beslediler ve ortaya çıkan sonuçları normal bir diyet programı uygulayan bir grup test faresininkiyle karşılaştırdılar.

Papatya özütüyle beslenen hayvanlarda kan şekeri seviyeleri - yüksek seviyeler diyabetin işaretidir - belirgin oranda düşük çıktı ve bu, karaciğerde şeker üretiminin engellenmesini sağladı.

Diabetes UK Vakfı'ndan Dr. Victoria King, papatya çayının diyabet bağlantılı komplikasyonlar üzerindeki rolü üzerinde kesin sonuçlara varılmadan önce daha çok araştırma yapılması gerektiğinin altını çizdi ve Diabetes UK Vakfı olarak diyabet hastalarına papatya çayı tüketimini artırmalarını şimdilik önermediklerini söyledi.

TİP 2 DİYABET NEDİR?
Tip 2 diyabet kanda sürekli yüksek düzeyde şeker (glikoz) olduğunda meydana gelen bir hastalıktır. Tip 2 diyabet olan pek çok kişi hasta olmalarına ve hastalığın ilerliyor olma olasılığına rağmen, gözle görülür belirtiler göstermezler.

Tip 2 diyabet hastalığı ya vücut yeterli insülin salgılayamadığında ya da hücreler her zaman insülini "dinlemeyip" yeterli şeker girişine izin vermediğinde gelişir. Buna "insülin direnci" denir. Her iki durumda da, kanda gerekenden fazla şeker kalır. Kontrol edilmediğinde, kanda çok fazla şeker bulunması diyabet ve ilgili diğer komplikasyonların oluşmasına yol açabilir.

Çoğu obeziteye bağlı olan tip 2 diyabet vakalarının sayısı gün geçtikçe artıyor.