kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsveç'te sivrisinek patlaması

Giriş Saati : 06.09.2008 13:24
Güncelleme : 06.09.2008 16:55
Yeni Haber
Artan nem oranıyla birlikte İsveç'te sivrisinek patlaması yaşanıyor. İsveç'teki son haftalardaki aşırı nemli hava sivrisineklerin sayısında büyük bir artış yaşanmasına sebep oldu. Havaların kuru ve sıcak geçtiği yaz başında sivrisinekler ortalıklarda pek gözükemezken, son zamanlarda havaların nemli ve rutubetli olmasıyla sivrisineklere gün doğdu.

Stockholm Doğa Tarihi Ulusal Müzesi biyologlarından Lars-Janzon, sivrisineklerin artışının olağandışı şekilde olduğunu belirterek, "Çok fazla yağmur yağdı, dolayısıyla da su birikintileri fazlalaştı. Bu da sivrisineklerin yumurtalarını bırakabileceği ve çoğalabileceği bir ortam oluşturdu. İnsanlar ülkenin her tarafından arayarak, aşırı sivrisinek olduğunu rapor ediyorlar. Bu da bilimsel olmasa dahi, ölçümlerimiz için yeterlidir" diye konuştu.

Biyolog Janzon, sivrisineklerin özellikle Stockholm çevresi ve İsveç güneyine çok yayıldıklarını söylerken, sineklerden korunmak için uzun elbiseler giyilmesini ve sivrisinek ilaçları kullanılmasını tavsiye etti. Bununla birlikte Janzon, "Bu tedbirler dahi bazı insanlara yaramayabilir. Çünkü ne kadar korunsa da, sivrisinekler bazı insanları ısrarla sokmaya çalışıyorlar" şeklinde bir uyarıda bulundu.

SVD Gazetesi'nin konuyla ilgili araştırmasına göre dünyada toplam 30 bin sivrisinek çeşidi bulunurken, 2 bini İsveç'te yaşıyor ve de bunlardan sadece 40 çeşidi insanların kanını emiyor. Gazete, "Sanki şu an sadece saldırgan olanları ortaklıkta" şeklinde bir yorumda bulundu. Sadece dişilerinin insanları soktuğunu ve kanını emdiğini kaydeden gazete, bunun sebebinin de dişilerin yumurtlamak için proteine ihtiyaç duymaları olduğunu ekledi.

İsveç'te yapılan son bir araştırma ile İsveç'te aşırı ilaç kullanımından dolayı bitlerin bağışıklık kazandığı ortaya çıkmıştı.

CİHAN