kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Palin ve Biden'in oğulları Irak'a gidiyor

Giriş Saati : 06.09.2008 14:49
Güncelleme : 06.09.2008 16:55
Yeni Haber
Amerika'da kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde en çok konuşulan konulardan biri olan Irak Savaşı, partilerin adaylarını artık başka bir açıdan daha ilgilendirecek. Demokrat Parti'nin Başkan Yardımcısı adayı Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin'in oğulları, asker olarak Irak'a gidiyor.

Alaska Valisi Palin'in yakında Irak'a gidecek olan en büyük oğlu Track, orada tugayının üst düzey komutanlarının korumalığını yapacak. Joe Biden'in Delaware Ulusal Muhafızları'nda yüzbaşı olan oğlu Beau ise Irak'ta askeravukatlık yapacak; ancak aynı zamanda silah da taşıyacak. Palin'in Irak'ta katılacağı birliğin ise Irak'ın 18 eyaletinden en tehlikelisi olan Diyala'ya gidecek. Ancak Amerikan ordusu, Biden ve Palin'in birliklerini nerede olduklarını güvenlik gerekçesiyle açıklamayacak. Her iki birlikte de Irak da 12 ay kalacak.

Bu durum, her ne kadar iki partinin seçim kampanyaları Irak Savaşı'nın nasıl devam edeceği konusunda ayrı düşünse de, başkan yardımcısı adaylarını kişisel ve ailesel açıdan ortak noktada buluşturacak. Beau ve Track'ın Irak'a gönderilmesi, Biden ve Palin için konuyu daha da kişiselleştirecek.

Amerikan ordusundan emekli bir general olan David Grange da bu durumu "Savaşın nasıl gittiği konusunda daha fazla dikkatli olacaklar. Savaş konusunda alacakları kararları etkileyecek. Bunda şüphe yok" diye yorumluyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin kendisini başkan yardımcısı adayı olarak belirlemesiyle bir anda gözler üzerine çevrilen ve özel hayatı kurcalanan Sarah Palin, 19 yaşındaki oğlunun askere gideceği bilgisini ise saklamıyor. Palin'in oğlu, partinin hafta içinde gerçekleştirilen kurultayına da bir takım elbiseyle katılmıştı.

Beau'nun Irak'a gitmesi Demokratları için ayrı bir anlam daha taşıyor. Beau'nun askerliğinin, Irak konusunda Cumhuriyetçilere göre daha zayıf ve "daha az vatansever" olarak görülen Demokratlar için bir avantaja dönüşebileceği belirtiliyor.

Bu durum, başkan veya başkan yardımcısı adayları ile bu görevlerde bulunmuş kişilerin savaşlarda görev alması açısından Amerika'da ilk kez yaşanmıyor. Eski Başkanlardan Johnson'un damadı Charles R. Robb, Vietnam'da görev yapmıştı. Dwight Eisenhower da savaş bölgesine oğlunu gönderen başkanlardan olmuş; oğlu John Sheldon Doud Eisenhower, Kore Savaşı'na katılmıştı. Aynı şekilde Theodore Roosevelt ve kuzeni Franklin Delano Roosevelt, dört oğullarını savaşa göndermişti.

Ayrıca Cumhuriyetçi Parti'nin Başkanı adayı John McCain'in oğlu Jimmy, bu yılbaşında Irak'tan dönmüştü. McCain'in diğer oğlu Jack ise Amerikan Deniz Harp Akademisi'nde okuyor. Demokrat aday Barack Obama'nın ise 7 ve 10 yaşlarında iki kızı bulunuyor.

Bunların yanı sıra her ne kadar Amerikan ordusu karar vericilerin ailelerinden çok az sayıda kişini savaş bölgelerinde olduğu eleştirisinde bulunsa da, Amerikan Kongre üyelerinin yaklaşık 15 kadar oğlu ve kızı da Irak'ta görev yaptı.

Benzer bir durum İngiltere'de ise farklı tartışmalara yol açmıştı. İngiliz hükümeti, Afganistanda savaştığının medyaya sızmasının ardından Prens Harry'yi bu ülkeden geri çekmişti. Harry'nin çekilmesi, siyasetçilerin oğullarına orduya katıldıklarına daha farklı davranılması konusunda tartışmalara yol açmıştı.

CİHAN