kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"ABD'nin kalıcı düşmanları yoktur"

Giriş Saati : 06.09.2008 13:38
Güncelleme : 06.09.2008 16:56
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Libya'ya gerçekleştirdiği tarihi ziyaretin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Libya'ya düzenlediği ziyaretin ardından Libya Dışişleri Bakanı Abdurrahman Şalgam ile basın toplantısı düzenleyen Condoleezza Rice, ABD'nin kalıcı düşmanları olmadığını kaydederek, "Şu anda hem Ortadoğu'da hem Afrika'da yapılacak çok iş var. Bu yüzden ABD ve Libya arasında yapıcı bir ilişkinin tesis edilmesi ve birlikte çalışmak için çok uygun bir zaman" dedi. Konuşmasına "Sayın Kaddafi'ye beni ağırladığı için teşekkür ediyorum" sözleriyle başlayan Rice, "Geniş kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Libya ile ortak birçok sıkıntı ve mücadele edeceğimiz konular olduğunu gördük. Özellikle terörle mücadele konusu gündemde" şeklinde konuştu. Libya ve Amerikan halklarının birbirlerini daha iyi tanımalarını istediğini kaydeden Dışişleri Bakanı Rice, "Yakın bir zamanda eğitim ve kültür değişimini öngören bir anlaşma imzalayacağız. Bu sayede daha fazla Libyalı öğrenici ABD'ye gelebilecek ve Amerikalıların da buraya gelme avantajını kullanacağını umuyorum" sözleriyle bir eğitim işbirliğine işaret etti.

Ortak olarak birçok konunun masaya yatırıldığını da kaydeden Rice, bunların arasında ticaret anlaşmalarının da olduğunu vurguladı. Condoleezza Rice, Kaddafi ile görüşmeleri sırasında birçok yanlış anlaşılan konunun düzeltilmesine imkan bulduklarını da dile getirerek, "Sayın Kaddafi AFRICOM ile ilgili sorular sordu ve cevaben bu birimin, Afrikalı insanların lehine terörle mücadele gibi konularda barışı tesis etmek için kurulduğunu kaydettim. Bunun gibi aramızdaki yanlış anlaşılmış mevzuların düzeltilmesini çok faydalı buluyorum" dedi. ABD'nin kalıcı düşmanları olmadığı sözlerinin altını çizen Rice, uzun yıllar sonra ABD ve Libya'nın bir araya gelmesinin çok güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Rice, yakın bir gelecekte Trablus'a bir büyükelçi atamayı umduğunu da ifade ederek, "Bu konu bizim kongrede değerlendirdiğimiz bir konu. Açıkçası burada bu ilişkinin artmasını destekleyen Amerikalı ve Libyalılarla tanıştım. Burada zaten önemli bir sayıda diplomatik mevcudiyetimiz olduğunu söyleyebilirim. Birçok Amerikan hükümet kuruluşu burada faaliyet gösteriyor" şeklinde konuştu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI RICE TUNUS'TA

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Libya ziyaretini tamamlayarak bugün Tunus'a geldi.

4 ülkeyi kapsayacak Kuzey Afrika turunun ilk durağı olarak dün Libya'ya gelen ve tarihi ziyarette Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ile görüşen Rice, bugün erken saatlerde Tunus'a geldi. Amerikalı Bakan, Tunus'tan sonra Cezayir ve Fas'ı ziyaret edecek.

Rice'ın Libya ziyareti, ABD-Libya ilişkilerinde yeni bir dönemin açılması olarak değerlendiriliyor. ABD'den Libya'ya daha önceki dışişleri bakanı ziyareti 1953'te gerçekleşmişti.

ABD, bölgedeki en yakın askeri müttefiklerinden olan ve bazı önemli askeri bağları bulunan Tunus'la serbest ticaret anlaşması yapmayı planlıyor

İHA