kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Gürcistan krizi daha büyük jeopolitik oyunun fitili"

Giriş Saati : 06.09.2008 13:29
Güncelleme : 06.09.2008 16:55
Yeni Haber
Rusya ile NATO ülkeleri ve ABD arasında Gürcistan krizi ile başlayan sorunu 1962 yılında yaşanan Küba nükleer krizine benzeten Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Emekli General Leonid İvaşov, ilişkilerin kötüye gideceğini, Gürcistan krizinin büyük jeopolitik oyunun tetikleyicisi olduğunu söyledi.


Batı ile ilişkilerin 1960'lı yıllara geri döndüğünü ifade eden Rus uzman, "Gürcistan krizi sona ermedi. Bu sadece büyük ve kompleks bir oyunun başlama işareti. Rusya bu krizde batının rolünü çok iyi görüyor. Kendi yanında yer alanları ve karşısında olanları belirliyor." değerlendirmesi yaptı.


Ria Novosti haber ajansında gerçekleşen basın toplantısında açıklamalarda bulunan İvaşov, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer bölgesel yapılanmaların batı karşısında daha etkin olacakları öngörüsünde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de savaş sonrası batıdan gelen tepkiler üzerine Moskova'nın yeni bir soğuk savaşa girmekten korkmadığını açıklamıştı. Rusya'nın dış politika yaklaşımını açıklayan Medvedev, artık dünyanın tek kutuplu olmadığını, bir merkezden alınan kararların dünyanın her tarafında uygulanamayacağını söylemişti.


Rusya Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinden sonra önceki gün de Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü liderleri ile bir araya geldi. Moskova'nın yakın çevresi olarak bilinen Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Özbekistan devlet başkanları Moskova'da gerçekleşen zirvede Kremlin'e açık destek verdiler. Gürcistan'ın kınandığı zirve sonuç bildirgesinde NATO da genişlemenin sonuçlarını düşünmeye davet edildi. Örgüt ülkeleri Tiflis'in Güney Osetya operasyonunu güvenlik alanında bir kısım zayıf noktaların bulunduğunun işareti olarak değerlendirerek, ortak savunma gücünün geliştirilmesini kararlaştırdı. Rusya liderinin Moskova'nın her zaman kendi çıkarlarını koruyabilecek güce sahip olduğu hatırlatması dikkat çekti.

CİHAN