kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bilim adamlarına ölüm tehdidi

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 06.09.2008 11:48
Güncelleme : 06.09.2008 16:55
Yeni Haber
Büyük patlama deneyinin yapılmasına sadece birkaç gün kaldı; ancak deneyi gerçekleştirecek bilim adamları insanların çalışmayı durdurması yönünde ısrarlarıyla hatta bazılarının ölüm tehditleriyle karşı karşıya.

Telegraph'ın haberine göre, CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) endişeli vatandaşlardan e-posta ve telefonlar alıyor. CERN'in halkla ilişkiler sözcüsü James Gillies birçok insanın gelecek hafta yapılacak olan deneyi durdurmak ya da ertelemek istediğini ancak bunun mümkün olmadığını söyledi.

10 Eylül'de CERN'deki bilim adamları, evrenin oluşumunu tetikleyen "büyük patlama" (Big Bang) teorisini doğrulayabilecek bir deney gerçekleştirecek. Nükleer deneylerden bile daha karmaşık sayılan "parçacık çarpıştırma" işlemi tehlikeli olduğu için yerin altında kurulan devasa laboratuarda gerçekleştirilecek. Bu yüzden deneyi gerçekleştirecek olan ekip "güvenli ortam var" diyor ve deneyin yapılmasını savunuyor.

Ancak bir başka grup bilim adamı müthiş bir uyarıda bulundu. Onlara göre bu deney o kadar tehlikeli ki "dünyanın sonu olabilir". Bu amaçla daha önce de deneyin durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuşlardı. Ancak AİHM, "Büyük Hadron Çarpıştırıcı" aleyhindeki başvuruyu reddetmişti.

Evrenin oluşumuyla ilgili "büyük patlama" teorisini doğrulayabileceği düşünülen deneye itiraz edenler, deney sonucu "dünyayı yutabilecek mini kara delikler" ortaya çıkması ihtimalini öne sürüyor ve Fransa-İsviçre sınırındaki CERN laboratuarının kapatılmasını istiyor.