kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak'ta kolera salgını

Giriş Saati : 06.09.2008 11:42
Güncelleme : 06.09.2008 16:55
Yeni Haber
Irak'ta aşırı sıcaklardan ve bozuk su şebekesi sistemlerinden dolayı en az 5 kişinin koleraya yakalandığı bildirildi. Salgına yakalananlardan 3'ünün 10 yaşın altındaki çocuklar olduğu belirtilirken, aynı 5 kişinin dördünün ise Bağdat'ta olduğu kaydedildi.

Irak Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada koleraya yakalanan 5 kişiden dördünün Bağdat, birinin ise ülkenin güneyindeki Maysan eyaletinden olduğu belirtildi. Bakanlığa bağlı Genel Sağlık Yönetimi Müdürü İhsan Cafer, hafta içi Salı günü IRIN ajansına yaptığı açıklamada "Bağdat'ta 4, Maysan'da da 1 kolera vakası doğrulandı. Bunlardan 3'ü çocuk, diğerleri ise yetişkin" dedi.

Bu vakalardan sadece birisinin ölümle sonuçlandığını belirten İhsan Cafer, hayatını kaybeden kişinin Bağdat'ın 350 kilometre güneyindeki Maysan'da hastalığa yakalanan 3 yaşındaki çocuk olduğunu kaydetti. Cafer, diğer hastaların tedavi altında olduğunu ekledi.

İhsan Cafer, salgının kaynağının ise bozuk su şebekelerinden ve istasyonlarından dolayı lağım sularının içme sularına karışması olduğunu söyledi. Cafer, şebekelerin bozuk olmasının halkı nehirlerden ve kuyulardaki suları kullanmak zorunda bıraktığını dile getirdi. Cafer, kolera vakası tespit edilen yerlerde su sistemlerinin ya bozuk olduğunu ya da hiç olmadığını ifade etti. Salgının, ülkenin güneyinde paniğe sebep olduğunu aktaran Cafer, bölgedeki sağlık yetkililerinin de halka uyarılarda bulunduklarını ifade etti.

Maysan Sağlık Müdürü Zeml Şia da yapılan testlerde bölgedeki şebeke suyunun kullanılamaz olduğunu tespit ettiklerini, halka da hastalık belirtilerini gördüklerinde sağlık merkezlerine gitmeleri uyarıları yaptıklarını kaydetti. Şia, ayrıca halktan su kullanmak için bu merkezlerden su tabletleri almalarını istediklerini belirtti.

Irak'ta kolera vakası en son 14 Ağustos 2007'de Kerkük'te görülmüştü. Hastalık ardından Süleymaniye, Dohuk, Erbil, Tikrit, Musul, Diyala, Basra, Vasit, diyala ve Bağdat'a sıçramıştı. Hastalığın en fazla görüldüğü Kerkük'te 2 bin 309 kişi koleraya yakalanmıştı. Kerkük'ten sonra ise 870 kişiyle Süleymaniye, en fazla kişinin koleraya tutulduğu yer olmuştu. 2007'deki bu salgında 14 kişi hayatını yitirmişti.

Ekim 2007'de ise Birleşmiş Milletler ve Irak yönetimi, salgının kontrol altına alındığını duyurmuştu.

CİHAN