kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Paranın beşiğinde TL ile buluşma

Yeni Haber
Manisa'nın Salihli İlçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talat Zurnacı, 2009 yılında tedavüle çıkacak Türk Lirasının yeni tasarımlı banknotlarının tanıtımının, Lidya uygarlığının başkenti ve tarihte ilk para basılması ve kullanılması dolayısıyla ''paranın beşiği'' olarak adlandırılan Sardes'te yapılmasını önerdiklerini bildirdi.

Zurnacı, Antik Çağda Lidya Krallığının başkenti olan ve zenginliği ile bilinen Sardes'in, Manisa'nın Salihli ilçesine 10 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti.

''TALEBİMİZİ BAŞBAKANA İLETTİK''

Tarihte ilk paranın 2 bin 600 yıl önce MÖ 630'da burada basıldığını ve tedavüle çıktığını hatırlatan Zurnacı, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi aracılığıyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, 2009 yılı Ocak ayında tedavüle çıkacak Türk Lirasının yeni tasarımlı banknotlarının tanıtımının, buradan yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

''Yeni çıkacak paramızı, gelin paranın beşiğinde tanıtalım'' diyen Zurnacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Merkez Bankası, Türk Lirası'nın lansmanının Ekim ayında yapacağını açıkladı. Biz de oda olarak bu tanıtımın yapılacağı Türkiye'de en uygun yerin, paranın ilk basıldığı Sardes'te uygun olacağını düşünüyoruz. Paranın dışında kredi kartı, teminat mektubu denilebilecek ilk plaketlerin de Lidya medeniyetinde, Sardes'te yapıldığını antik kazı bulgularından biliyoruz. Karun kadar zengin dediğimiz Lidya medeniyetinde, paranın yapıldığı altının atölyeleri, işlikleri Sardes'tedir. Paranın, altının beşiğinde son paramızı buluşturma önerimiz değerlendirilirse, bunun dış basında, uluslararası para piyasalarında, uluslararası finans çevreleri ile darphanelerinde de çok olumlu yankılar bulacağını düşünüyoruz.''

Zurnacı, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası olarak tanıtımı Sardes Antik Kenti Gymnazyum'unda tarihi yapının önünde yapmayı planladıklarını, önerilerinin kabul görmesi durumunda her türlü desteği vermeye de hazır olduklarını ifade etti.

Zurnacı, Türk Lirası'nın tanımında, Lidya kostümleri giymiş sanatçıların Sardes'te basılan altın ilk paranın örnekleri ile konukları karşılamasını planladıklarını kaydetti.

AA