kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kriz batıdan doğuya uzanıyor şirketler tedbir almak zorunda'

TİMUR SIRT - BERLİN
İngiltere ve İspanya'nın kan kaybettiğini, İtalya'nın sıkıntıda olduğunu belirten Koç Dayanıklı Tüketim'in Başkanı Özdemir, krizin batıdan doğuya doğru ilerlediğini, tedbir almanın zorunlu olduğunu söyledi..
Dünyada mortgage kriziyle başlayan olumsuz ekonomik koşulların etkisinin enflasyonla diğer ülkelere de yayıldığını belirten Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir, "Amerika'da başlayan mortgage krizi giderek etkisini Avrupa'da daha fazla hissettiriyor. Batıda başlayan krizin etkileri giderek doğuya doğru yayılacak. Türkiye'nin bu gidişattan etkilenmemesi için tedbir alması şart" dedi. Aka Gündüz Özdemir Berlin'de düzenlenen Tüketici elektroniği fuarı IFA (Internationale Funkausstellung), 2008'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'TÜRKİYE DIŞARIDA KALMAZ'
Avrupa'nın birçok bölgesinde iş yaptıkları için krizin etkilerini ülkelerde hissettiklerini aktaran Özdemir, "Amerika'da başlayan mortgage krizi dünyada petrol, gıda, enerji fiyatlarını tetikledi. İngiltere kan kaybediyor, İspanya bu sürecin içinde, İtalya sıkıntıda. Bugün artık dünkü geçim endeksiyle hayatınızı sürdüremezsiniz. Enflasyon giderek artıyor. Biz de Avrupa'nın her yerinde iş yaptığımız için bu gelişmeleri hissediyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin ihracatının büyük bir kısmının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığını hatırlatan Özdemir, "Türkiye bunun dışında kalamaz. Bütün verilere baktığımızda açıkça gördüğümüz şu: Kriz geliyor ve bütün şirketler tedbirli olmak zorunda. Döviz pozisyonlarını düzgün tutmaları gerekiyor" dedi.

'CARİ AÇIK İYİ YÖNETİLMELİ'
2001'deki krizde bir gecede trilyon zararlar yazıldığını, o günleri unutmadıklarını söyleyen Özdemir, "Türkiye cari açığını çok iyi yönetmesi lazım. Döviz rezervlerinde şimdilik sorun yok ama bir krizle tetiklenirse ciddi sıkıntı yaratabilir" değerlendirmesini yaptı. Dövizle borçlananların özellikle dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Özdemir, "Özellikle AB'ye ihracat yapan firmalar çok dikkatli olmalı. Zemin sağlam değil. Şirketler farklı pazarlardaki fırsatları iyi değerlendirmeli" diye konuştu.